В Італії прийнято готувати прості легкі десерти. Особливою популярністю при цьому користується паннакота, тірамісу, також готують сир у вигляді ламаних шматочків або страви з нього (рікотта, філадельфія та інші), ягоди і фрукти. Італійські десерти часто подаються у вигляді борошняних і кондитерських виробів, таких як пироги, різноманітне печиво, дуже смачні тістечка і неповторні тарталетки. Люблять італійці і морозиво, різновидів якого досить багато. Це може бути як фруктовий шербет, так і часникове або сирне ласощі.

Розглянемо кілька способів того, як готуються італійські десерти.

1.Тірамісу

Інгредієнти: чотири яйця, сто грамів цукру, п’ятсот грамів маскарпоне, двісті п’ятдесят грамів (34 шт.) печива «савоярді» або бісквітні палички, триста п’ятдесят грамів розчинної або звареної кави, какао.

Жовтки необхідно відокремити від білків і розтерти з цукром. До вийшла маси додають маскарпоне і акуратно перемішують. Окремо збивають білки, які потім додають до жовтків і добре перемішують.

Печиво або бісквітні палички занурюють у холодну каву (на триста грамів три ложки кави) і миттєво витягують, щоб вони не розмокнули. Їх укладають на деко, зверху покривають шаром кремової маси, потім знову кладуть шар печива, змоченого в каву, зверху все посипають какао.

Цей десерт виходить досить ніжним і повітряним, тому розрізати його на порційні шматочки необхідно дуже акуратно .

2. Італійські солодощі з пармезану

Інгредієнти: по сто грамів пармезану або грана падано та чорного шоколаду.

Пармезан розламують на невеликі шматочки, шоколад топлять на паровій бані. Скибочки сиру занурюють у шоколад і укладають на пергаментний папір для застигання.

Даний десерт відмінно поєднується з шампанським, але можна вживати його і самостійно.

3. Італійська випічка з Трентіно

Інгредієнти: по сто тридцять грамів сухого інжиру і чорносливу, сто грамів сухих груш, по шістдесят грамів зацукрованих фруктів і родзинок, сто грамів мигдалю, п’ятдесят грамів житнього борошна, сто грамів борошна пшеничного, сімдесят грамів цукру, пів-ложки меленої кориці, одна ложка кориці, по щіпці анісу і меленої гвоздики, масло вершкове.

Інжир, груші і чорнослив замочують у воді на ніч, потім віджимають і нарізають кубиками. Ізюм замочують у воді на двадцять хвилин, додають разом з зацукрованими фруктами, мигдалем, прянощами, цукром і сіллю до сухофруктам, ретельно перемішують і залишають на півгодини. Після закінчення цього часу додають борошно і вимішують тісто.

На деко кладуть пергаментний папір, змащену маслом, викладають на нього тісто, зверху прикрашають зацукрованими фруктами, кладуть в духову шафу і випікають близько години. Після цього десерт остужівают і нарізають невеликими шматочками.

4. Італійські десерти – жасминове морозиво

Інгредієнти: п’ятдесят квітів жасмину, сто п’ятдесят грамів цукру, одна паличка кориці або корінь скорцонери, одна стопка рому, чотири білка.

Квітки кладуть у посуд, заливають 500 мл води і залишають на 3:00. Отриманий настій фільтрують, наливають у каструлю, додають корицю, цукор і кип’ятять, після чого остуджують і знову фільтрують.

Білки збивають, змішують з настоєм і ромом. Отриману масу викладають у форму і ставлять в морозилку. Коли морозиво кілька застигне, його виймають, ретельно збивають і знову ставлять в холод. Дану процедуру повторюють кілька разів. Подають десерт у високих склянках або скляних креманках.

Таким чином, італійські десерти відрізняються легкістю, простотою, а головне – відмінними смаковими якостями, тому вони підійдуть для любителів солодкого якої б то не було вікової категорії.