Ще одним блюдом італійської кухні, що так полюбилися в Росії, є лазіння. Причому і тут не обійшлося без нововведень російських господинь. В принципі, що піца, що лазанья – це такі страви, з якими можна і потрібно експериментувати. Однак все одно існує оригінальна лазанья рецепт приготування якої йде з самої Італії.

Щодо приготування даної страви завжди багато суперечок. Хтось вважає, що головне – це соус, хтось упевнений, що основна все ж – тісто. І кожен по-своєму правий. Адже вишукано приготований соус може додати страві особливу пікантність, а входять до складу інгредієнти можуть з однієї звичайної лазаньї зробити кілька самостійних цікавих страв.

Звичайно, існує і традиційне блюдо або лазанья класична рецепт якої знають всі італійські кухарі ще з пелюшок. Але і воно може бути приготоване за індивідуальним рецептом, тому головне тут все-таки соус. І для початку я хочу запропонувати рецепти двох видів соусу для готування класичної лазаньї. Наприклад, це м’ясний соус і соус Бешамель.

Для м’ясного соусу вам знадобиться:

4ст.л. оливкової олії, 1л цибулина, 1 зубчик часнику, 400гр помідор у власному соку, 300гр яловичого фаршу, 1 морква, 150гр шинки (краще нарізати тонкою соломкою), 2 черешки селери, 1 ст. сухого червоного вина і спеції за смаком.

Для соусу Бешамель:

2ст. молока, 2ст.л. борошна, 1 лавровий лист, сир пармезан, 100гр сл. Масла, трохи мускатного горіха, 250гр листя лазаньї і сіль за смаком.

Приготування:

Соус Бешамель. На розтопленому в сковороді вершкове масло трохи обсмажити борошно. Молоко попередньо потрібно прокип’ятити і додати в нього лавровий лист і мускатний горіх, після чого дати настоятися молоку хвилин 10. Потім у борошно тонкою цівкою влити молоко (лавровий лист перед цим вийняти) постійно помішуючи, при цьому сковорода продовжує нагріватися і, довівши суміш до кипіння, можна вважати її готовою.

М’ясний соус. Візьміть невелику миску або каструлю з товстим дном і нагрівайте в ньому масло. В цей масло додайте часник і цибулю (нарізати дрібно) і томите все це на повільному вогні до тих пір, поки цибуля не стане прозорою. Після чого потрібно додати нашатковані соломкою, селеру і моркву і тушкувати хвилин 5. Потім додаємо шинку і фарш і тушкуємо до тих пір, поки маса не набуде світло-коричневий колір. Наступним кроком, додаємо вино і тушкуємо ще 10 хвилин. І нарешті, в самому кінці, додаємо нарізані помідори (разом з соком). Гасити все це до готовності на слабкому вогні, не більше 40т хвилин.

І нарешті, сам процес приготування страви. І так, лазанья рецепт приготування дуже простий. Беремо посуд, в якій ви будете випікати лазанью, на дно виливаєте трохи м’ясного соусу і закриваємо листами лазаньї (сухими). Наступний шар знову м’ясний соус, потім соус бешамель і тертий пармезан. Потім знову лазанья, і так до тих пір, поки м’ясний соус не підійде до кінця. Останніми шарами бажано укласти лазанью, бешамель і пармезан. Час приготування близько 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Смачного! Виходить дуже смачна страва.

Не всі знають, що у такої страви, як лазанья рецепт приготування може бути різним і приготувати її можна і з овочами, і з морепродуктами і з м’ясом – на будь-який смак. Однак для мене самої смачної і ситної все ж є лазанья м’ясна рецепт якої я і хочу запропонувати вашій увазі.

Як і в попередньому варіанті, тут буде використовуватися два види соусу, вже відомий нам Бешамель і Болоньєзе. Як приготувати Бешамель, ми вже знаємо, а от з Болоньєзе окрема розмова.

Цей соус один з найпопулярніших в Італії, з ним часто готують не тільки лазанью, але й піцу, пасту і багато іншого. Звичайно, єдиного рецепта його приготування немає, але все ж основи витримуються завжди. Я пропоную один з найбільш традиційних варіантів приготування цього соусу.

Для цього вам буде потрібно: 900гр фаршу (краще яловичого), 700гр томатного пюре, 1 морква, 0,5 великої цибулини, 100гр бекону, 450гр сиру (переважніше Моцарелла), півсклянки червоного вина, оливкове масло і сир Пармезан.

Приготування:

Почнемо з Болоньєзе. Враховуючи те, що нудитися він буде близько 4 годин, то все інше ми зможемо зробити за цей час. Отже, Болоньєзе.

Наріжте бекон кубиками і обсмажте разом з морквою та цибулею, потім додаєте фарш і вино і ретельно все перемішуєте (всі готувати на повільному вогні). Додаємо томатне пюре і солимо. Потім отриману масу накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 2 годин. Соус вважається готовим тоді, коли вся рідина випаруватися.

Ну і самий відповідальний момент – це збір страви.

Листи лазаньї попередньо потрібно відварити до напівготовності і підсушити. Ну і як у попередньому рецепті: У змащену форму укладаємо шарами соус Бешамель, листи лазаньї, Болоньєзе. Всі ці шари бажано прокласти тертим сиром і пролити невеликою кількістю білого соусу. В кінці, шар сиру і в духовку 30 хвилин, при температурі 180 градусів. І ось, вкуснейшая лазанья рецепт приготування якої ви вже знаєте – готова! Спробуйте приготувати, не пошкодуєте. Це дуже смачно!