Казковий запах свіжоспеченого хліба, який доноситься з кухні, де господарює мама.
Що може бути краще? Цей аромат ви будете згадувати довгі роки. Смак домашнього хліба не може зрівнятися з самою дивовижною випічкою. А адже його так легко виготовити самостійно. І кожного разу, додаючи нові компоненти, одержувати неповторний букет з ароматів овочів і трав. Сьогодні я навчу вас піч італійський хліб чіабата. Рецепт простий і підійде як для хлібопічки, так і для духової шафи.

Цей сорт хліба має велику кількість варіантів виконання. Але їх об’єднує кілька головних вимог. Хліб чіабата повинен мати хрустку поджаристую корочку і пишну ніздрювату м’якоть. Різні смакові відтінки виходять при додаванні в’ялених помідорів, прованських трав, сушених овочів і різноманітних приправ.

Чіабатта. Рецепт класичний

Для приготування хліба буде потрібно підготувати пшеничне борошно (650 грам), воду (300 грам), оливкова олія (30 грам), свіжі дріжджі (30 грам) і по півтори чайні ложки солі і цукрового піску. В першу чергу готуємо опару. Для цього в теплій воді розчиняємо дріжджі і цукор, після чого накриваємо миску рушником і залишаємо на годину в теплому місці. В решті воді розчиняємо сіль. Після того як опара збільшилася в кілька разів, виливаємо її в солону воду. Додаємо борошно, оливкова олія і вимішуємо дуже м’яке тісто. Тепер накриваємо миску рушником і залишаємо в теплому місці.

Як тільки наше тісто збільшилося, акуратно формуючи невеликі довгасті буханця. Деко обсипаємо борошном. На нього викладаємо хліб і припудрюємо зверху борошном. Знову наполягаємо до збільшення буханців в два рази. Включаємо духовку і прогріваємо до температури 230 градусів. Встановлюємо деко в середині духовки. А на нижнє положення ставши другою деко, на який наливаємо трохи води.

Випікаємо хліб близько сорока хвилин. Перші п’ятнадцять хвилин не відкриваємо дверцята духовки, інакше наші буханки осядуть. Готовий хліб має золотисту скоринку. Дістаємо його і розкладаємо на дерев’яній дошці. Змащуємо маслом, накриваємо рушником. Не варто нарізати хліб протягом тридцяти хвилин. Йому необхідно подихати.

Чіабатта. Рецепт з оливками і сулугуні

Для приготування цього дивовижного хліба нам буде потрібно банка оливок без кісточок і сто грам сулугуні. Для тесту беремо темне пиво (200 грам), воду (750 грам), пакетик сухих дріжджів, по одній столовій ложці солі і цукрового піску, борошно (1300 грам). Для початку готуємо опару з пива, цукру, води, дріжджів і 600 грам борошна. Змішуємо компоненти в мисці. Накриваємо її прозорою харчовою плівкою і залишаємо на всю ніч.

Вранці додаємо до опари сіль, борошно і вимішуємо м’яке тісто, використовуючи для цього дерев’яну ложку або лопатку. Миску накриваємо рушником. Залишаємо в такому положенні на 1:00. Стіл посипаємо борошном. Викладаємо на нього тісто і ділимо його на кілька частин. Формуємо довгасті буханця і залишаємо підходити на півтори години. У цей час займаємося приготуванням начинки. Оливки нарізаємо тонкими кружальцями, а сир перетворюємо в крихту.

злегка приминають тісто. Насипаємо на середину підготовлену начинку, складаємо корж навпіл. Посипаємо деко борошном і викладаємо на нього наші буханця. Нагріваємо духовку до температури 230 градусів, встановлюємо деко і випікаємо хліб 45 хвилин.

Чіабатта. Рецепт приготування в хлібопічці

Для приготування двох невеликих виробів знадобиться вода (180 грам), пшеничне борошно (250 грам), по одній чайній ложці швидких сухих дріжджів і солі. У спеціальний контейнер поміщаємо всі компоненти, починаючи з води, і встановлюємо його всередині хлібопічки. Вибираємо програму випікання і бажану забарвлення хрусткої скоринки. Натискаємо на кнопку «Пуск-Зупинка». Через одну годину і двадцять хвилин прозвучить другої звукової сигнал, що попереджає про приготуванні тіста.

Ділимо готову пишну масу на дві однакові частини. Формуючи з них довгасті буханця і розкладаємо на плоских піддонах для випічки. Змащуємо поверхню хліба оливковою олією. Встановлюємо піддони в хлібопічку. Знову натискаємо кнопку «Пуск-Зупинка». Через тридцять п’ять хвилин чіабата в хлібопічці повністю приготується, і пролунає сигнал. Дістаємо буханця і розкладаємо їх на решітці. Залишаємо остигати, попередньо накривши рушником.