Батьківщина пуеру – територія, близька до кордону Цинхай-Тибетського плато, що іменувалися в давнину Башу, а сьогодні є провінціями Китаю Сичуань, Юньнань, Гуйчжоу, а також Північними територіями Бірми, Лаосу і В’єтнаму. При запису назви території ієрогліфами воно стало звучати як «пуер». Чай, виготовлений із сировини крупнолистовий Юньнаньськоє дерев, стали називати так само.

Приготування якісного пуеру проходить у декілька етапів: збір листя, їх зав’ялення, скручування і пресування. Такий чай може дуже довго зберігатися, не втрачаючи з часом своїх властивостей.

Існує (до речі, досить поширене) думка про те, що пуер – це специфічний чай, вплив якого максимально наближене до легкого наркотичному трансу. Побутує подібну оману переважно серед молоді.

Пуер не є абсолютно ні в якому (навіть відносному) сенсі наркотиком, оскільки його дія на організм радикально відрізняється від згаданих речовин. Безумовно, даний вид чаю надає сильний тонізуючий ефект, який у декілька разів сильніше, ніж кавовий: він бадьорить і навіть здатний приводити людину в особливий стан. Однак порівнювати його з наркотичним не має сенсу, оскільки для цього немає абсолютно ніяких підстав. Дія пуеру, втім, не завжди однаково, воно визначається різними обставинами: місцем чаювання, настроєм учасників церемонії та іншими.

Цей чай робить сильний тонізуючий ефект, прискорює роботу думки, додає тілу незвичайні відчуття, робить людину більш відкритим і товариським. Білий пуер володіє тонким і ніжним смаком. У порівнянні із звичайним діє ще сильніше.

Чай пуер, дія якого залежить багато в чому від правильності процедури заварювання, володіє широким спектром смакових якостей, відрізняється великою різноманітністю нюхових ефектів, які перетворюють чаювання дійсно в ритуальну церемонію. Оскільки чай має особливо вираженим тонізуючим дією, то його вживання повинно бути дозовано. У помірних кількостях він дуже благотворно позначається на стані організму. Надмірне його вживання може завдати навіть шкоди.

На думку лікарів, дія пуеру прискорює лікування застуди та всіх її симптомів, знижує рівень холестерину, а витриманих сортів – і рівень глюкози в крові. Також напій чудово допомагає позбавитися від напруженості, втоми і поганого настрою. Пуер має протизапальні властивості, сприяє помірного схудненню, очищає від жирів печінка, нормалізує кислотний баланс, прискорює метаболізм, активізує активність мозку. Тому на батьківщині напій називають цілющим.

Дія пуеру сприймається дуже індивідуально. Відчуття, які випробовує одна людина, можуть істотно відрізнятися від того, який ефект напій матиме на іншого. Однак більшість випробували на собі дію його магії людей відзначають, що хвиля відчуттів, якими наповнює напій, накочує дуже повільно і плавно. Так само довго розчиняється і післясмак. У порівнянні з цим чаєм дію кави та інших стимулюючих напоїв можна назвати чи не віроломним і грубим.

Такий чай пуер. Дія його певною мірою змінює свідомість, хоча подібна зміна не має нічого спільного з психоделічними змінами. Завдяки цьому напою сьогодні з’явився досить своєрідний термін – «чайне сп’яніння», який свідчить, що стан, який здатний створювати пуер, радикально відрізняється від всіх відомих станів людської свідомості.

Китайці кажуть, що цей чай п’янить своєю височиною , чистотою і тверезістю. Це настільно тонко, що насилу піддається опису словами. «Сп’яніння» Пуер нагадує суміш протилежних станів – бадьорості і розслаблення, тверезості і душевного хмелю. Цей чай налаштовує на стан гармонії, розташовує людей один до одного, дає позитивний заряд. Потрібно розуміти, що подібні відгуки, які описують дію пуеру, дуже суб’єктивні. Щоб зрозуміти, що таке пуер, його потрібно спробувати самому.