Історія шоколаду, на думку фахівців, почалася в Мексиці тисячоліття едак три тому. Про плодах какао було відомо ще американським індіанцям з цивілізації ольмеків, які існували за 1000 років до н.е. І як же це відбувалося?

Історія шоколаду: початок

Ще до таких великих і відомих цивілізацій, як майя і ацтеки, в районі Мексиканської затоки жили племена ольмеків. Вони-то якраз вперше і почали готувати напій з какао-бобів, вони ж стали першими, хто вирощував шоколадні дерева. До речі, слово «какава» зустрічалося саме в ужитку цього давно вже вимерлого племені.

Пізніше до какао-напою приохотилися і майя, однак називати вони його стали «шоколатль». У ацтеків ж він носив назву «какахуатль». До речі, помічено, що всі язичницькі народи вибирали в якості предметів поклоніння небудь незвичайне. Індіанські культури протягом століть змінювали одна одну, але ставлення до какао у них завжди було більш ніж побожним. Майя вірили, що існує навіть бог какао і вживали шоколадний напій під час релігійних ритуалів, вважаючи його священним. Ацтеки також сприймали какао-плоди в якості їжі богів, вважаючи що «какахуатль» дарує їм духовне прозріння.

Сьогодні стародавня історія шоколаду добре простежується завдяки дивовижну знахідку, виявлену на території Белізу. Там вдалося знайти порошок з скам’янілим осадом, який відноситься, на думку вчених, до 600 р. до н.е. В результаті проведеного хімічного аналізу було з’ясовано, що це не що інше, як потовчене, а потім зварені боби какао, доповнені ароматичними домішками.

Історія шоколаду отримала свій подальший розвиток, коли в 1502 році Колумб висадив свій корабель на американські землі. Тоді індіанці пригостили його чашкою гарячого шоколаду. Мандрівник, правда, від подарунка відмовився, але взяв рецепт і плоди какао з собою, щоб піднести іспанському королю. Монарх також не оцінив нововведення. І тільки коли в 1519 році на мексиканське узбережжя ступив Кортес і вирішив занадто гіркий чорний шоколад підсолодити тростинним цукром, а потім привезти до іспанського королівського двору, цивілізований світ оцінив це ласощі по гідності.

Досить довго шоколад вживався лише в рідкому вигляді. Плиткова ж форма вперше з’явилася десь в середині 19 століття, коли англійці додумалися змішувати какао-порошок з маслом какао і цукровим піском. На шоколадні плитки відразу ж з’явився величезний попит. Ще пізніше в новий продукт стали додавати молоко – так народився молочний шоколад, який сьогодні помітно випереджає за популярністю гіркий.

Сьогодні весь світ обожнює шоколад, який може завдяки самим передовим технологіям виробництва виступати в абсолютно різних іпостасях. Сьогодні кондитери випускають цей продукт на основі какао з горіховою, молочної, помадною, йогуртовій начинками, з грильяж, сухофруктами, цукатами, повітряним рисом, а також додають у нього пекучий перчик. Шоколадна глазур традиційно прикрашає більшість тортів і тістечок. Ну і, звичайно, всі діти і дорослі люблять пити какао-напій вранці і отримувати до того чи іншого свята гарну фігурну виріб з шоколаду. >

А музей шоколаду в Москві – це дивовижне, казкове місце, куди мріє потрапити кожна дитина, щоб зробити подорож по річці з шоколаду (до речі, вона зображена на підлозі закладу) в світ цих ласощів, солодкого і гіркого одночасно. Дорослим, напевно, також буде цікава представлена тут багата тематична експозиція, яку склали експонати з фондів таких легендарних кондитерських фабрик, як Рот Фронт, Червоний Жовтень, Бабаєвський, а також вивезена з Гватемали, Гондурасу і Мексики етнографічна колекція предметів, так чи інакше пов’язаних з какао.