Японія – країна загадок і всього незвичайного, вікові традиції там шануються набагато більше, ніж звичні нам демократизм і вседозволеність. І їх кухня сповнена простоти, і в той же час незвичайності в смакових поєднаннях і процесах приготування. Класичні ролли і суші вже давно завоювали левову частину меню наших вітчизняних ресторанів, навіть суші-бари стали більш популярними, ніж, наприклад, італійські ресторани, хоча вишуканість японських страв все ж багато в чому поступається. Зате технологія їх приготування вимагає деякої вправності та вміння, а значить, і кухар повинен бути професіоналом.

Ікра летючої риби – це один з невід’ємних компонентів різноманітних страв японської кухні. Вона використовується не тільки як інгредієнт ролів і суші, але і в салатах, супах-пюре, закусках, її вживають окремо і нею прикрашають страви. До речі, як прикраса ікра летючої риби цілком універсальна. Звичайно, солодке нею не прикрасиш, але різнокольорові варіанти відмінно підійдуть для будь-яких інших страв. Ікра летючої риби (тобіко) забарвлюється зазвичай природними барвниками. А тому вона може бути помаранчевою (природний колір), різних відтінків червоного (колір стає більш насиченим завдяки імбиру), чорною або синьою (застосовують чорнило каракатиці) і зеленою (через соку васабі).

Харчова цінність цього продукту, як і будь-якого іншого делікатесу, дуже велика. Чого вартий тільки весь комплекс вітамінів В, а також вітаміни А, С, D. Крім того, ця ікра містить корисні мікро-і макроелементи: фосфор, кремній, йод, калій і багато іншого. Кожен погодиться, що такий склад нікому не завадить, навіть якщо немає особливих проблем зі здоров’ям. Рекомендується ікра летючої риби і тим, у кого недокрів’я або чий організм виснажений. Дуже корисна вона і вагітним, а тим, хто займається спортом або постійно відчуває великі фізичні навантаження, так взагалі необхідна.

Однак не завжди цей продукт можна купити в найближчому магазині, і добре, якщо його є чим замінити. Ікра летючої риби поки не дуже поширена в нашій країні, але і без неї вийде приготувати незабутні страви в домашніх умовах. Можна спробувати ікру мойви, яку дістати значно легше, а також щучью або будь-яку іншу з невеликим розміром ікринок. Звичайно, смакові якості будь заміни будуть відрізнятися від оригіналу. Так, і ніжність, хрусткость у них зовсім не така. Так що, за великим рахунком, ікра летючої риби незамінна.

Ікра летючої риби тобіко – це один із самих невибагливих продуктів. Вона відмінно переносить заморозку і зовсім не втрачає після розморожування своїх смакових якостей. Саме тому її постачають по всьому світу, незважаючи на те, що ареал проживання летючої риби досить обмежений. На виробництвах всього світу її піддають соління в спеціальних розсолах, які й надають їй неповторний присмак. Однак сама смачна ікра летючої риби виходить тільки у японців. Рецепт приготування її передається не одне сторіччя з покоління в покоління, що і дозволяє зберегти надзвичайний смак та аромат продукту. Справжні гурмани знають, що тільки Японія може подарувати справжню тобіко, приготовану за старовинними рецептами. Іноді можна знайти заморожену ікру летючої риби, але краще довіритися професіоналам і придбати цей делікатес у консервованому вигляді.

І все ж, чому риба летюча? Вона дійсно здатна літати. Хоча її політ скоріше схожий на планування над поверхнею води. Відштовхуючись потужним хвостовим плавцем і розправляючи величезні бічні плавники, довжина яких становить 2/3 довжини самої риби, вона здатна подолати досить великі відстані.

Бажаємо вам смачних і корисних страв з незвичайних і нових продуктів!