Грибна солянка може бути приготована з різних видів грибів, зі свіжою чи квашеною капустою. Гриби для приготування використовують солоні, свіжі, мариновані та сушені. Для солянки добре підходять підберезники, опеньки, маслюки, сироїжки, білі і підосичники, можна використовувати також свіжі або мариновані шампіньйони.

Грибна солянка зі свіжою капустою

Ця страва готується без м’яса, тому може використовуватися для вегетаріанського і пісного столу. Основою солянки є грибний бульйон, приготований з сушених або свіжих грибів. Для приготування цієї страви знадобиться 200 гр. грибів, 0,6 кг білокачанної свіжої капусти, рослинна олія, невелика морква і цибулина, 2 стиглих помідори, лавровий лист, томатна паста.

Гриби ретельно очистити і варити протягом години. На сковороді обсмажити дрібно нашатковану цибулю і моркву, потім додати томатний сік або томат-пюре і очищені від шкірки, нарізані помідори. Помідори легко очистити, надрізати їх хрестоподібно і опустивши їх на кілька секунд у киплячу воду.

Овочі тушкують протягом декількох хвилин, потім потрібно додати дрібно нашатковану свіжу капусту. Всі овочі перемішують, солять, приправляють
перцем, а потім додають грибний бульйон. Грибна солянка повинна гаситися приблизно 40 хвилин, після чого в неї додають нарізані скибочками гриби. За кілька хвилин до готовності у страву додають пару листочків лавра. Після виключення вогню, грибна солянка повинна гарненько настоятися, приблизно півгодини. Подають страву зі сметаною і свіжою зеленню.

Грибна солянка з капустою квашеною

Як правило, це блюдо готують взимку, використовуючи домашні заготовки з овочів. Для приготування солянки беруть 200 гр. солоних або сушених грибів (краще білих), 80 гр. моркви, корінь петрушки, 140 гр. ріпчастої цибулі, півсклянки томатного соку або 100гр. томат-пюре, 2 великих солоних огірки, 0.6 кг
квашеної капусти, сіль, цукор і перець.

Попередньо підготовлені гриби відварюють, потім відкидають на друшляк і охолоджують. Потім їх нарізають невеликими скибочками і обсмажують на олії. Квашену капусту кладуть у каструлю або велику сковороду, додають грибний бульйон, сіль, цукор, томатну пасту і тушкують протягом години. В окремій сковороді обсмажують нарізану тонкою соломкою корінь петрушки, ріпчасту цибулю та моркву. Потім до суміші овочів додають нарізані ромбиками солоні огірки, заздалегідь очищені від насіння. Обсмажені овочі та гриби додають до капусти. Грибна солянка повинна прокипіти ще 15 хвилин. При подачі блюдо можна полити вершковим маслом, присипати зеленню петрушки і товченими сухарями.

Заготівля солянки на зиму

Приготувати солянку можна в розпал грибного сезону, а відкривати баночки з ароматною закускою в зимові холоди. Щоб приготувати солянку на зиму потрібно 1.3 кг свіжих грибів (маслюків, підберезників, подосиновиков), 1,3 кг свіжої білокачанної капусти, по 350 гр. ріпчастої цибулі, моркви та помідорів. Беруть також 120 гр. рафінованого рослинного масла, 160 мл 6% оцту, 70 гр. крупної солі і 50 гр. цукру.

Гриби і овочі миють і ретельно чистять. Овочі нарізають тонкими кружечками, білокачанну капусту дрібно шаткують, а гриби ріжуть невеликими скибочками. Всі інгредієнти складають у велику емальовану каструлю і, безперервно помішуючи, тушкують протягом 40 хвилин. Потім додають цукор, сіль, чорний перець, оцет, все гарненько перемішують і тушкують ще 20 хвилин. З прянощів
можна також використовувати гвоздику, чебрець і лавровий лист.

Готову солянку перекладають у скляні банки, попередньо простеріллізованние, закочують лакованими бляшаними кришками
і загортають. Банки повинні остигати поступово, до повного охолодження. Зберігати
заготовки найкраще в прохолодному місці.