Про користь гречки твердять всі провідні дієтологи, на цю тему знімають передачі і пишуть “трактати”, зірки світового рівня воліють гречану дієту всім іншим. Чому так відбувається? Справа в тому, що в цій чудовій крупі міститься безліч вітамінів і мікроелементів, вона багата клітковиною і фолієвою кислотою, а за вмістом білка може впевнено конкурувати з м’ясними продуктами. З гречаної крупи можна варити не тільки каші, але і супи, робити котлети, запіканки, пудинги. Смачні та ситні страви з “цариці круп” повинні бути обов’язково присутніми в раціоні дітей і літніх людей.

Не варто обмежуватися банальними і приїлася всім домочадцям стравами. Дістаньте з полиць позаброшенние горщики і приготуйтеся дивувати і балувати своїх близьких.

Гречка в горщиках з грибною заправкою

Інгредієнти:

  • півтори склянки води;
  • дві склянки гречаної крупи;
  • 30 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів сушених грибів;
  • чайна ложка солі;
  • дві столові ложки соняшникової олії;
  • одна середня цибулина.
  • Крупу необхідно перебрати, а потім прожарити на розпеченій сковороді до світло-коричневого кольору. Після цього гречку треба засипати в підготовлені вогнетривкі горщики, залити її водою, посолити, додати масло, варити на плиті, поки каша не загусне. У цей час можна зробити підливу. Свіжі гриби слід очистити, добре промити і запустити в киплячу воду на двадцять хвилин. Сіль додається за смаком.

    Відварені гриби треба буде нарізати, обсмажити разом з цибулею і додати до загусла гречці, туди ж влити що залишився після варіння бульйон. Все це пишність прибрати на годину в духовку.

    Гречка в горщиках з цибулькою і курячою грудкою

    Інгредієнти:

  • гречана крупа (з розрахунку п’ять столових ложок на один горщик);
  • куряча грудка;
  • дві великі цибулини;
  • сіль, перець.
  • Гречку необхідно помити і розкласти по горщикам, наступним шаром треба викласти обсмажений цибулька , а потім невеликі шматочки сирого м’яса. Далі треба додати сіль і спеції за смаком, залити водою до так званих “плічок” горщика й поставити блюдо в розігріту до 200С духовку приблизно на сорок хвилин. Коли гречка буде готова, в кожну порцію можна додати шматочок вершкового масла.

    Гречка в горщиках по-купецькому

    Інгредієнти:

  • 200 грамів яловичини;
  • склянка гречаної крупи;
  • одна середня морква;
  • одна велика цибулина;
  • столова ложка соєвого соусу.
  • Залита гарячою водою і щільно закрита кришкою гречка оставляєтся в каструлі на п’ятнадцять хвилин. За цей час злегка обсмажуються невеликі шматочки м’яса, в яке додаються дрібно нарізані цибулю і моркву, доливається вода і соєвий соус. М’ясо гаситься протягом п’ятнадцяти хвилин на невеликому вогні, потім викладається порівну в кожен горщик. Зверху засипається распаренная гречка. Останній штрих – сіль і приправи за смаком. Не забудьте долити в горщики води. Через півгодини томління в духовій шафі, розігрітому до двохсот градусів, гречка буде готова.

    Гречка в горщиках, рецепти якої були викладені вище, виходить дуже ніжною і ароматною. Якщо ж возитися лінь (тобто, звичайно ж, просто немає часу), то можна швидко і дуже легко приготувати кашу в СВ-грубці.

    Гречка в мікрохвильовці

    Для того щоб приготувати дві порції розсипчастої гречаної каші, необхідно взяти дві склянки води, одна склянка крупи і сіль за смаком. Невеликий секрет: якщо ви не хочете переплачувати за електроенергію, то залийте для початку крупу водою на годину, а потім вже ставте блюдо в мікрохвильовку.
    Через двадцять хвилин можна буде повечеряти.

    Тим, хто прагне скинути зайві кілограми і обсяги, дієтологи рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні, замачівая гречку без солі з вечора. Крім получившейся каші, можна вживати кефір, мінеральну воду без газу або трав’яний чай.

    Не має значення, чи буде це гречка в горщиках, гречаний суп, пудинг або просто замочена на ніч крупа без солі, вам вдасться побалувати організм життєво необхідними вітамінами і мікроелементами.