Гречана крупа належить до одного з найбільш корисних для здоров’я людини продуктів харчування.
Колосальна кількість мікроелементів, вітамінів і білків робить страви з гречки поживними і дуже смачними. З гречки можна приготувати прекрасні перші страви, шикарні гарніри і навіть десерти. І суп з гречки – особливе місце в меню багатьох людей.

Поживність гречки поступається тільки бобовим культурам, гречка з успіхом може в раціоні людини замінювати м’ясо. Тому так корисний гречаний суп, рецепт його не обов’язково припускає використання м’ясного бульйону, можна готувати і на воді.

Використовувати гречаний суп для різноманітності свого раціону слід частіше – регулярне вживання гречаної крупи позитивно діє на обмінні процеси, кровообіг і стабілізує роботу серця. Рецепт не містить специфічних інгредієнтів, він досить простий, а саме приготування багато часу не забере. Навіть ті, хто не шанує цю крупу, їдять гречаний суп із задоволенням.

Якщо планується готовка супу на м’ясі, необхідно зварити бульйон, підійде будь-яке м’ясо – яловичина, баранина, птиця. Бажано брати м’ясо на кістці, бульйон виходить смачний і наваристий. Бульйон вариться до повної готовності м’яса – від 0,5 до 1,5 годин в залежності від виду м’яса.

У гречаний суп рецепт вимагає додати зажарку – тому моркву зазвичай труть на тертці побільше, дрібно нарізають цибулю, після чого це все на рослинному маслі обсмажують до утворення золотистого кольору цибулі. Пассировать довго не потрібно – достатньо 5-6 хвилин.

По готовності бульйону додається картопля – то ж кількість, що і м’яса. Картопля бажано різати не гуртками, а кубиками. Дати можливість бульйону закипіти.

Поки бульйон з картоплею закипає, можна перебрати і прожарити гречку на сухій сковорідці – так крупа буде більш ароматною. Крупи повинно бути менше за вагою, ніж картоплі, в два рази.

Після закипання бульйону засипають підготовлену гречку і варять не більше 10 хвилин на невеликому вогні. Коли гречка майже зварилася, додають засмажку, а потім варять кілька хвилин до повної готовності. Солити і додавати спеції в гречаний суп рецепт рекомендує в самому кінці готування. Як приправи можна використовувати готові приправи для супів або додавати окремо найулюбленіші інгредієнти. Додавати лавровий лист потрібно обережно – в компанії з гречкою велика кількість лаврушки може надати супу гіркоту.

Можна м’ясо не використовувати, а готувати на воді. Тоді засмажку роблять не на соняшниковій олії, а на салі – в іншому це все той же гречаний суп, рецепт залишається незмінним. Суп на зажарки з сала поширений в Південних регіонах Росії, в Україні та Білорусі.

Після готовності супу можна видавити в каструлю декілька зубчиків часнику – і аромат казковий, і користь для здоров’я. Можна додавати в суп зелень – хтось додає прямо в каструлю, хтось – тільки в тарілки з супом. Любителі кладуть навіть томатну пасту.

В цілому, гречаний суп готують і подають практично скрізь однаково. Але як варити гречаний суп і що можна додавати ще, залежить і від традицій народної кухні в кожному регіоні.

Гречаний дуже схожий на перловий суп, рецепт практично такий же, крім одного – перлову крупу необхідно замочувати на 15 – 20 хвилин. Готується перловка трохи довше. Найпопулярніший суп, у якому використовується перлова крупа – розсольник.

Одним з популярних рецептів гречаного супу в Європі вважається гречаний суп з грибами. Відміну від представленого вище – гриби та оливкову олію замість рослинного. А гриби обсмажуються разом з цибулею і морквою в процесі приготування засмажкою.

Гречаний суп досить нейтральне блюдо – його можна пропонувати з будь-якими другими стравами. Немає ніяких відомих протипоказань щодо гречки і супу з неї.