У Требнику (богослужбова книга) сирна паска названа «млеко огустевшее», або просто кажучи, сир. Завжди має форму піраміди, обов’язково усіченої, і символізує собою гріб Господній, в якому відбулося найбільше чудо – Господнє Воскресіння.

Великдень готують раз на рік. Сир, використовуваний при приготуванні обов’язково повинен бути тільки самим свіжим. Традиційно для додання потрібного виду використовується спеціальна форма для приготування паски , так звана пасочніцу. Бажано, щоб пасочніцу була дерев’яною. Великодня можна приготувати двох видів: варені і сирі. Виготовлену сирим способом паску можна з’їсти на наступний день, а паску варену можна вжити протягом тижня після приготування.

Рецепт паски з родзинками № 1

Інгредієнти:

Сир – 1500 грам

Цукор – 500 грам

Яйця курячі – 5

Вершкове масло – 500 грам

Сметана – 0,2 кг

Ванілін – 1уп

Ізюм (світлий) – 0,2 кг

Горіхи – близько ста грам

Лимонна цедра

Розрахунок інгредієнтів на три пасочниці

Приготування :

Ізюм промити і просушити. Горіхи очистити від шкірки, обсмажити на сухій сковороді і нарубати. Розтопити масло. Вимити форми. Приготувати марлю для кожної пасочниці. Марля повинна бути вологою, щоб паска згодом легко злітала, і довгою, щоб вистачило на те, щоб прикрити паску зверху. Але, при цьому після складання не повинно залишатися складок!

Заготовте заздалегідь вантаж!

Сир віджати і прокрутити через м’ясорубку або дрібне сито. Ізюм також подрібнити разом з сиром.

Жовтки відокремити від білків. Білки збити з цукром (200 гр) до міцної піни. Цукор додавати поступово. Жовтки протерти з ваніліном і цукром, що залишився.

Всі інгредієнти перемішати. Бажано робити це дерев’яною ложкою і в скляному посуді.

Після паску проварюємо, постійно помішуючи до згортання.

Остиглу паску перекладаємо у форму, прикриваємо марлею і кладемо зверху що – небудь важке. Ставимо паску в тарілку і відправляємо в холодильник.

Після вилучення паски прикрашаємо її літерами ХВ, хрестом і посипкою.

Рецепт паски з родзинками № 2

Інгредієнти (міра за замовчуванням – склянка)

Сир – 3кг

Масло вершкове – 0,2 кг

Цукор – 0,2 кг

Сметана – 1

Ізюм – 0,2 кг

Сіль

Приготування:

Витриманий під гнітом сир пропустити крізь сито. Влити сметану. Всипати масло, сіль, цукор і родзинки. Все перемішати, викласти у форму. Прикрасити, як у попередньому рецепті.

Рецепт паски з родзинками № 3

Інгредієнти:

Сир – 0,8 кг

Вершкове масло – 0,2 кг

Пудра цукрова – 50 грам

Сметана – 0,2 кг

Ізюм – півсклянки

Приготування:

Протерти сир з маслом, насипати цукрову пудру, додати сметану і родзинки. Все перемішати і укласти у форму, вистелену марлею. Покласти гніт і відправити в холодильник на добу. Прикрасити.

Рецепт паски з родзинками зустрічається досить часто в багатьох джерелах. Але, паску можна робити і не тільки з родзинками. Наприклад, можна спробувати наступний рецепт.

Пасха з цукатами

Інгредієнти (не зазначена в рецепті міра – грами)

Цукати – 200

Сир – 1 кг

Мигдаль мелений – 50

Масло вершкове – 200

Вершки – 200 мл

Яєчні жовтки – 3

Цукор – 0,2 кг

Ванілін

Лимонні й апельсинові кірки

Приготування:

Сухий, пропущений через сито, сир, перемішати з половиною нарізаних цукатів, апельсинових і лимонних кірок. Додати мигдаль, ванілін і знову перемішати. Потім масло гарненько збити і також змішати з сиром.

Підігріти вершки. Жовтки збити з цукром, підмішати до них вершки. Отриману суміш нагріти, але до кипіння не доводити. Остудити. Фрукти, сир і яєчну суміш перемішуємо, а потім все переливаємо в пасочніцу. Кладемо гніт, і відправляємо в холодильник на 12:00. Готову паску прикрашаємо цукатами.

Для освячення приготуйте одну прикрашену паску, а якщо ви готуєте подарункові паски, то їх краще освятити ще в формах, а потім повернути в холод під вантаж.

Пам’ятайте ! Готувати паску необхідно в гарному настрої, з добрими думками та побажаннями здоров’я рідним, близьким, і, взагалі всім людям!