Всі знають, що таке лаваш. Його батьківщина – Вірменія. Це тонка коржик, спечена на камені. Технологія приготування залишається незмінною багато сотень років. У Вірменії цю коржик подають на стіл з сиром і свіжою зеленню. Це приголомшливо смачно.

А зайняті господині можуть зробити пиріг з лаваша. Таке страва готується дуже швидко. Для його приготування треба купити кілька аркушів лаваша і укласти начинку. Так як пиріг з лаваша запікається швидко, для начинки треба брати вже готові продукти. Тобто фарш не повинен бути сирим, овочі повинні бути вже зварені або погашені. Інакше начинка просто не встигне приготуватися.

Також для начинки можна взяти продукти, що не потребують термообробки – сир або ягоди. Для пом’якшення аркушів лаваша використовується суміш кефіру і яйця.

Як збирати пиріг з лаваша

На невелике деко вкладається аркуш лаваша. Деко змащувати не треба. Краю повинні звисати з дека, це потрібно для того, щоб закрити пиріг.

Кладемо шар начинки, далі відриваємо лист лаваша за розміром пирога, змочуємо його в суміші яйця і кефіру і укладаємо на начинку. Знову кладемо начинку, знову лаваш, і так далі. Так кладеться від 2 до 4 шарів начинки.

Збираємо пиріг. Можна укласти залишені краю конвертом, а можна акуратно зібрати лаваш-основу в грудку. При збиранні в грудку внутрішні шари перемішуються, в них потрапляє повітря, і пиріг виходить пишніше.

У нас виходить закритий сухий лист лаваша, а всередині у нього начинка і вимочені листи. Тепер ставимо пиріг в духовку і запікаємо 10-15 хвилин. Дійсно, швидко і просто.

Начинка для пирога може бути солоною. Це начинка з м’яса, риби, овочів, яєць. Туди додаються сіль, спеції, зелень. Якщо начинка суха, соус для змащування лаваша додається прямо в неї. У цьому випадку начинка повинна стати трохи рідкої. Якщо начинка не суха (наприклад, тушковані овочі), соус в неї не додається, і використовується для змащування листів лаваша.

Також начинка може бути солодкою. Це начинка з ягід, фруктів, варення, мармеладу, сиру.

Готуємо хачапурі з лаваша

Хачапурі – це відоме блюдо грузинської кухні. Представляє з себе прісного коржика, запечену з сиром. Замість сиру можна використовувати сир, можна змішувати сир із сиром, можна додавати зелень або яйце. Класичний хачапурі схожий на велику ватрушку, він може бути відкритим або закритим. У цього блюда є багато варіантів.

І один із способів приготування – хачапурі з лаваша.

Візьміть кілька аркушів лаваша. Готуйте за вказаною вище рецептом. В якості начинки береться 400-500 грам тертого сиру (краще всього використовувати сир сулугуні, але і звичайний російський теж підійде) і 200-300 грам сиру. Змішайте тертий сир і сир, це і буде начинка. Укладіть начинку і шари лаваша (у вас вийде 3-4 шари), поставте в розігріту духовку на 10 хвилин. Такий хачапурі можна їсти і гарячим, і холодним, буде смачно.

Готуємо гарячий рулет з лаваша

Для приготування рулету використовуються 2 листи лаваша. Між ними кладуть начинку, листи акуратно скочуються в рулет. Зверху рулет змазується вершковим маслом, посипається тертим сиром і запікають у духовці 10 хвилин.

Для приготування рулету з лаваша можна використовувати будь-які начинки. Якщо ми беремо начинку з фаршу, ковбаси, риби, овочів, в неї треба додавати майонез або сметану, щоб вона не була сухою і щоб листи лаваша трохи просочилися. При випіканні лаваш не повинен бути сухим. Якщо ми використовуємо фруктово-ягідну або сирну начинку, для змазування треба додати йогурт, вершки або сметану. Тоді рулет з лаваша буде смачним.

Пиріг з лаваша зручно готувати, коли треба швидко і смачно нагодувати гостей. Його можна взяти з собою на пікнік. Це прекрасна альтернатива пирогів з дріжджового тіста.