Чи знаєте ви про те, що знаменитий салат «Берізка», рецепт якого ми наведемо трохи нижче, можна приготувати по-різному, проте у всіх випадках він вийде надзвичайно смачним. Може бути, саме тому він такий популярний і любимо в межах Росії? «Берізка» – салат, який досить таки простий у приготуванні. Та ви й зараз самі у всьому переконаєтесь!

Салат «Березка» з чорносливом

Чорнослив – це чудове доповнення до звичного всім салату. До того ж він ніколи не буде зайвим у складі цього салату – навпаки, його присутність додає страві особливого смаку. До того ж такий салат може легко прикрасити святковий стіл, адже, погодьтеся, вже неабияк набридли звичні всім олів’є і крабовий салат – завжди хочеться чогось нового і незвичайного. І в такому випадку саме салат «Берізка» зможе прийти вам на допомогу.

При прикрасі готового салату можна неабияк потренувати свою фантазію. Інгредієнти, з яких складається салат, дозволяють викласти його у вигляді стовбура берези. Багато любителів прикрашати страви навіть викладають з нього ціле дерево: стовбур утворює сам салат, а крону викладають із зелені. Дуже красиво виходить, треба відзначити.

Отже, для того, щоб приготувати цей салат, вам не знадобиться занадто велика кількість інгредієнтів, та й до того ж, серед їх числа ви не побачите незнайомих назв продуктів – всі вони звичні вам давно і мало не кожен день ви стикаєтеся з ними.

Готувати салат «Берізка» потрібно починати з попередньої обробки деяких його інгредієнтів. Перш за все, ретельно вимийте чорнослив. Дуже багато господинь для приготування своїх страв намагаються його вимочувати – насправді це неправильно, так як в такому випадку плоди чорносливу тільки набирають в себе чималу кількість вологи. Потім, безумовно, це негативно позначається на смакових якостях приготованої страви. Не став винятком і салат «Берізка» – для його приготування чорнослив не вимочують, а просто миють у холодній воді. Якщо вона буде проточною – це ще краще. Ретельно вимитий чорнослив потрібно порізати тоненькою соломкою й укласти в той посуд, в якій ви згодом будете подавати салат. Чорносливу має бути стільки, щоб він покрив дно посуду повністю. Взагалі для приготування страви варто взяти близько 150 грамів плодів – цієї кількості має вистачити. Якщо його буде недостатньо, то салат вийде кислуватим і смак його буде не таким яскравим.

Як ви вже зрозуміли, салат «Берізка» відноситься до розряду листкових. Тому як тільки ви викладете перший шар, можете приступати до приготування другого. Він складається з смажених з цибулею грибів. Для даного салату краще всього підійдуть печериці, які, на щастя, дуже легко можна знайти в будь-якому магазині – їх знадобиться коло 200 грамів. Для обсмажування поріжте грибочки тонкими пластинками. Що стосується лука, то його потрібно порізати соломкою, причому, для цієї мети вам вистачить і двох середніх головок або однієї, але великої. Ці інгредієнти необхідно обсмажити на вершковому маслі на розпеченій сковороді. Звичайно, для смаження можна вибрати і звичайне соняшникове масло, але в такому випадку смак буде не настільки ніжним. Як тільки ви закінчите обсмажувати гриби, викладіть їх на чорнослив.

Тепер про третій шарі – він складається з курячого філе. Для приготування салату його потрібно близько 400 грамів. М’ясо слід добре відварити, а потім, остудивши, порізати кубиками. Курку слід викласти поверх грибів з цибулею.

Потім відваріть круто три яйця. Після цього остудіть їх і натріть на крупній тертці. Після цього також на тертці натріть три середніх огірочка, які повинні бути свіжими. Змішайте ці інгредієнти і укладіть четвертим, останнім шаром.

Пам’ятайте про те, що кожен шар даного салату слід змащувати майонезом – так він буде більш соковитим і смачним. Поверх салату також варто намазати майонез, а потім викласти невелику кількість чорносливу, нарізаного тонкою соломкою, імітуючи тим самим березову кору.