Одне з найпоширеніших страв – це макарони з тушонкою. Його ще називають макарони по-флотськи. Чим же примітно це блюдо. Справа в тому, що на його приготування не треба витрачати багато часу, потрібно мінімальну кількість продуктів, а в результаті виходить дуже смачно і поживно.

Макарони по-флотськи з тушонкою – це класика кулінарії. Де б ви не були (на риболовлі або в поході, подорожуєте або перебуваєте на полюванні) найшвидший спосіб вгамувати голод – це зварити макарони. Вже з давніх пір це блюдо, було улюбленим у моряків, мандрівників. При транспортуванні інгредієнти для нього не вимагають якихось особливих умов: не потрібен холодильник. Макаронні вироби та тушонка можуть довгий час зберігатися в своїй упаковці.

У нашій країні про це блюді дізналися кілька століть тому. З часом воно полюбилося і стало невід’ємним атрибутом повсякденних трапез. Під час війни макарони з тушонкою вважалися самим головним блюдом, за рахунок його швидкого приготування.

Зараз же, коли немає часу на приготування більш складних страв, ми варимо макарони, заправляємо їх фаршем – і все, можна їсти.

Тепер про те, як приготувати макарони з тушонкою, що для цього буде потрібно. Інгредієнти:

  • Макарони – 250-500 грам, залежно від того, яку порцію ви хочете приготувати;
  • Одна або дві банки тушонки (можна свинячу або яловичу), знову ж таки, це залежить від ваших уподобань.
  • Солоні огірки, якщо є (маленьких побільше, якщо ж огірки великі, то парочки вистачить);
  • Перець, часник, цибулю і півгодини часу.
  • Тепер процес підготовки. Нарізаємо часник, цибуля, огірки. В цей же час варимо макарони. Макарони варити не до повної готовності, а трохи недоварена – вони дійдуть на сковороді. Потім відкриваємо банку з тушонкою і розминаємо її, щоб вона не була єдиною масою. Викладаємо вміст банки на сковороду, причому олії не додаємо: в тушонці і так є жир. Як тільки він розтопиться, кидаємо в сковороду приготований лук і часник. Макарони з тушонкою будуть смачніше, якщо робити все правильно. Підійшов час знімати їх з плити. Треба висипати їх на друшляк і промити холодною водою, щоб вони не злипалися.

    У сковороду з тушонкою додаємо томатну пасту: дві або три столові ложки вистачить. Потім кладемо огірки і посипаємо зверху перцем і сіллю. Солити багато не треба, тому що огірки вже солоні. Трохи даємо посмажитися. Після чого висипаємо вміст сковороди в ємність з макаронами. Починаємо доводити до повної готовності на невеликому вогні, час від часу помішуючи. Через 10-12 хвилин знімаємо з вогню, і подаємо до столу. Все, страва готова, можна приступати до їжі.

    Окрім макаронів з тушонкою “по-флотськи” можна робити і з фаршем або ковбасою. Робиться все так само, за винятком того, що замість тушонки кладеться обсмажений фарш.

    Можна розглянути такий варіант приготування цієї страви. Адже спагетті – ті ж макарони, тільки по-іншому називаються, а сенс залишається колишній.

    Ставимо каструлю з водою на вогонь і кладемо туди спагетті. Якщо каструля маленька, спагетті можна поламати. Від цього їх смак гірше не стане. Беремо шинку або шпик (можна все відразу) або знову-таки тушонку – і обсмажуємо в жирі. Якщо тушонка, то жир не кладемо на сковороду, він є в банку. Можна додати дрібно нарізані гриби (шампіньйони) і помідори. Гасити до тієї пори, поки вони не стали м’якими. Далі знадобиться пара яєць, які ми змішуємо з вершками. Потім підсолюємо, перчимо, і виливаємо в томатний соус. Спагетті як і раніше варяться. Готуємо сир, натер його на тертці. Тепер знімаємо готові спагетті з вогню, викладаємо в них вміст сковороди і заливаємо приготовленим соусом, а зверху посипаємо тертим сиром.

    Таке блюдо, звичайно, готується довше, вимагає чимало інгредієнтів, але воно і смачніше, ніж класичні макарони з тушонкою, які ми звикли бачити і вживати в їжу досить часто.