Найбільшою популярністю (асортимент кисломолочні продукти) серед населення користуються йогурти. Густа консистенція, чистий кисломолочний смак, можливість введення різних добавок, сприятливий вплив на ШКТ, підвищений вміст білків – всі ці незаперечні якості продукту роблять його улюбленими ласощами дорослих і дітей.

Йогурт виробляють на молочних комбінатах у великих обсягах з дотриманням технологічних умов. Випускається йогурт повинен відповідати розробленим і затвердженим ГОСТу і бути абсолютно безпечним для споживача. Саме такий йогурт потрапляє на прилавки магазинів. Інша справа, що для збільшення терміну зберігання, для отримання більш густий і «красивого» консистенції, поліпшення смакових якостей в продукт в процесі виробництва можуть додати небажані для деяких груп споживачів інгредієнти: консерванти, барвники, стабілізатори, смакові добавки. Так само йогурт може бути підданий стерилізації, тоді про ніякої корисної для шлунка мікрофлори говорити не доводиться, після такої температурної обробки вона не виживе.

Можливо має сенс навчитися готувати йогурт в домашніх умовах. Тим більше що одержати цей продукт у себе на кухні легко. Всі рецепти йогурту в домашніх умовах в якості вихідних компонентів пропонують взяти молоко питне і упаковку готового кисломолочного продукту з магазину. Окремо обмовляється, що йогурт з магазину повинен бути «живою» (термін зберігання 4-5 днів, вказано кількість мікроорганізмів у складі продукту), подобається вам на смак і зовнішній вигляд. Для додання необхідної густоти знадобитися ще сухе молоко, але можна обійтися і без нього.

Щоб приготувати хороший йогурт в домашніх умовах необхідно дотримати кілька умов:

  • · молоко має бути стерильним;
  • · посуд, градусник, руки чисті;
  • · йогурт з магазину свіжий;
  • · стабільна температура молока (40-45 градусів) протягом 5-7 годин;
  • · Швидке охолодження сквашеного продукту.
  • Якщо перші три пункти виконати відносно легко, то два інших вимагають наявність йогуртниці і холодильника або інших пристосувань (хитрувань), спрямованих на збереження тепла, поки продукт заквашується, і швидке його охолодження після приготування. Зробити йогурт в домашніх умовах можна в термосі або в банку, каструлі, поставленої поруч з батареєю або закутаний у теплу ковдру. Охолодити посудину можна, опустивши його в ємність повну холодної води.

    Інструкція, що дозволяє приготувати йогурт в домашніх умовах:

    1.

    Розчиняємо в молоці (теплом) кількох ложок сухого молока, цукру (на 1л 2 ложки сухого молока і цукор за смаком).

    2. Ставимо «густу суміш» в холодильник на 2 години (молочні білки порошку повинні набрякнути).

    3. Приготоване таким чином молоко доводимо до кипіння і кип’ятимо 5-10 хвилин.

    4. Швидко охолоджуємо до 40-45 градусів (пальцю повинно бути гаряче, але терпимо).

    5. У невеликій чистої місткості змішуємо трохи молока і йогурт з магазину, якого повинно бути в 5-10 разів менше, ніж всього обсягу молока, призначеного для заквашування. Отримуємо закваску.

    6. Вносимо закваску в молоко, що залишилося і добре розмішуємо 1-2 хвилини.

    7. Переливаємо суміш для йогурту в іншу ємність склянку йогуртниці, термос, якщо вони є.

    8. Забезпечивши стабільність температури суміші, залишаємо її в спокої на 5-7 годин. Готовність йогурту перевіряється по щільності консистенції. Важливо! До повного приготування продукт можна розмішувати, збовтувати, трясти.

    9. Загуснув йогурт швидко охолоджують.

    10. Приготований йогурт в домашніх умовах зберігають 3-5 днів, при температурі 2-4 градуси.

    Перед вживанням в продукт можна додати різні смакові наповнювачі від фруктових пюре до петрушки.

    Смачного!