Що таке гарнір? Саме слово «гарнір» походить з французької мови. Воно означає «доповнювати, прикрашати». І правда, хоча гарнір і не вважається основною стравою, саме гарнір повинен його доповнити. До кожного основного блюда готуються свої види гарнірів. До м’яса, риби, птиці рекомендуються трохи різні гарніри. Хоча бувають і універсальні блюда, які підійдуть практично до будь основним. У цій статті ми поговоримо про те, які гарніри приготувати для різних популярних сортів м’яса або риби. Почнемо зі свинини.

Готуємо гарнір до свинини

На думку дієтологів, кращий гарнір до м’яса – це овочі. Це можуть бути сирі овочі – листя салату, помідори, огірки з додаванням натурального оцту та оливкової олії. Такий гарнір добре виглядає на тарілці, а овочева клітковина дозволяє краще переварити м’ясне блюдо. Також в якості гарніру можна подати легкі овочі, припущені на вершковому або оливковому маслі.

Але не всі домочадці згодні їсти, як вони висловлюються, «траву». До того ж хороші свіжі овочі не завжди доступні в холодну пору року. Тоді будемо готувати більш традиційний гарнір до свинини – картоплю чи капусту.

Сама по собі свинина – це світле м’ясо достатньо нейтрального смаку. Свинина чимось схожа на курятину. До свинини найкраще підійдуть кисло-солодкі гарніри. Тому в Німеччині та Чехії на гарнір до свинини вам подадуть тушковану квашену капусту, а в Китаї – фруктово-овочеву страву «чатні». Його готують з манго або ананаса.

Також свинина – це досить просте м’ясо, у нього немає вишуканого смаку. Це трохи жирне і ситне м’ясо. Тому на гарнір до свинини підійде щось настільки ж просте – рис, гречка, тушковані овочі, картопля.

Що подати до риби

Тепер про рибу . У нашій країні великою любов’ю користуються червоні сорти риб. І недарма. Адже червона риба дуже смачна і корисна. Тому розповімо про те, як готувати гарнір до сьомзі.

Сьомга відноситься до сімейства лососевих. Це одна із самих смачних і корисних сортів риби. Легко і швидко готується, смачна у будь-якому вигляді – запечена, смажена або солона.

На гарнір до сьомзі підійде далеко не всі. Прості гречана каша або макарони будуть погано поєднуватися з ніжною сьомгою. Як гарнір до сьомзі непогано підійде правильно приготований рис (так як рис чудово поєднується зі всіма морепродуктами) і картопля. Досвідчені кухарі радять до відвареної або приготовленої на пару сьомзі подавати відварний гарнір, а до смаженої або запеченої – відповідно смажений або запечений.

Сьомга – не найдешевша риба. Іноді хочеться заощадити і приготувати щось подешевше, але щоб було смачно і корисно. Тоді ми йдемо в магазин і купуємо солону оселедець, яка також дуже популярна а нашій країні. Оселедця можна подати і на святковий стіл, і на звичайний сімейний вечерю.

Варимо рис для гарніру:

Беремо 1 склянку рису і трохи солі. Для круглого рису беремо 3 склянки води, для пропареного 2 склянки. Рис треба промити водою. Потім кинути його в киплячу підсолену воду, перемішати, зменшити вогонь до слабкого і варити під кришкою 20-25 хвилин. Потім вимикаємо вогонь і дає рису трохи настоятися. Рис готовий.

Готуємо оселедець з гарніром

Гарнір до оселедця може бути холодним і гарячим. Практично єдине гірчить доповнення, яке добре поєднується з оселедцем, – це картопляне пюре.

Але можна зробити і холодний гарнір. Тоді це вже не основне блюдо, а закуска (в основному, під горілку). Оселедець з гарніром подається на спеціальному овальному блюді.

Класичний рецепт такий: попередньо вимочуємо оселедець у воді або холодному молоці 3-4 години. Так ми розм’якшується оселедець і надаємо їй ніжний смак. Потім відокремлюємо оселедець від кісток, ріжемо тонкими смужками і красиво викладаємо на блюдо. На тому ж блюді укладаються: нарізану кільцями і витриманий в оцті ріпчасту цибулю, варену картоплю. Просто і дуже апетитно!