Гірчиця – продукт пікантний, використовується для додання особливих смакових відчуттів страв, які без неї не так смачні. Купуючи готову гірчицю в магазині, часом розчаровуєшся. Не те щоб вона не гірка, навпаки, гіркоти в ній хоч відбавляй, а ось смаку, характерного для добре приготованого продукту, немає. Що таке фруктова гірчиця, і з чим її їдять?

Отже, для приготування фруктової гірчиці нам знадобляться:

  • Півкіло яблук і стільки ж груш;
  • Парочка лимонів;
  • Склянку вина, бажано білого;
  • Кориця – дві палички;
  • < li> Виноград світлих сортів – 300 грамів;

  • Гірчиця – гостра і світла.
  • Фрукти треба очистити і вибрати з них насіння. Потім зняту шкірку і насіння разом з серцевиною потрібно зварити. Для цього кладемо їх у ємність, додаємо лимон, корицю і світле вино. Варимо десять хвилин. У приготовлений лимонний сік, занурюємо дрібно нарізані фрукти. З виноградом поступити так: ріжемо кожну ягідку навпіл, дістаємо кісточки і кидаємо до яблук і груш. Від цього фруктова гірчиця повинна придбати аромат і незвичайний смак.

    Одержаний відвар пропускаємо через сито, потім кладемо в нього фрукти і протягом десяти хвилин варимо. Прокип’ятити разом з гірчицею і розкласти по банках. Банки закрити і поставити в прохолодне місце для остигання. Тепер м’ясо, шинка і дичину придбають абсолютно новий, пікантний смак, завдяки фруктової гірчиці.

    Про те, як заварити гірчицю, думаємо, знають усі господині. Хоч один раз вони це робили. Адже гірчиця, заварена в домашніх умовах, набагато краще, ніж куплена в магазині. Знадобиться порошок гірчиці, мед, імбир, гвоздика. Крім цього рослинне масло, оцет, сіль і цукор. Пропорції будуть залежати від того, скільки гірчиці ви хочете зробити.

    Беремо півсклянки окропу і заливаємо гірчичний порошок. Причому, робимо це повільно, весь час помішуючи. Добиваємося, щоб стан суміші набуло консистенцію пюре. Після того як маса стала однорідною, доливаємо окріп – дві склянки – і ставимо на відстій на 24 години. Паралельно цьому треба приготувати настій з прянощів і залити його окропом. Після того як пройшла доба, треба з ємності з гірчицею вилити воду. Додати мед, цукор і сіль. Потім перемішати і в декілька заходів, поступово покласти в гірчицю прянощі і масло, при цьому не забуваючи помішувати. Прибираємо в холодильник. Через пару днів гірчицю можна вживати в їжу. Тепер ми знаємо, як зробити гірчицю, як її зберігати і до яких страв подавати.

    Гірчиця має дуже багато способів приготування. У порівнянні з рецептами баварської, англійської, російської гірчиці, фруктова гірчиця має деякі переваги: її можна використовувати як приправу, як соус, вживати з бутербродами. В Італії її готують таким чином: за основу береться біле вино, яке являє собою своєрідний соус. У нього входять різні фрукти – груші, яблука, потім додається мед і прянощі. У цей соус засипається гірчичний порошок. І хоча гірчиця не зовсім така, якою звикли її відчувати ми, вона є гарною приправою до м’ясних страв.

    Ще є рецепт, заснований на ягодах. Для його приготування потрібні два види вин: портвейн півсклянки та будь-яке червоне вино – чверть склянки. Ягід можна використовувати від 80 до 100 грамів. Діжонська гірчиця, суха гірчиця, перець і сіль за смаком.

    У посуді змішуємо обидва сорти вин і починаємо кип’ятити. Після того як закипіло вміст, робимо вогонь на мінімум і даємо провину трохи ще постояти на вогні. Коли вміст, скажімо так, Уваров, додаємо ягоди, і даємо поваритися до того ступеня, поки маса не зменшиться в обсязі. Потім проціджуємо через марлю або дрібне сито. Змішуємо все з гірчицею, солимо за смаком і закриваємо в герметичній банці. Прибираємо в холодильник. Через два-три дні фруктова гірчиця буде готова до вживання.