«Єврейський салат» отримав свою назву за велику кількість використовуваного в ньому часнику. Хоча знаючі люди кажуть, що в традиційній єврейській кухні таких салатів ніколи не водилося. І це природно. Звідки б узятися на ортодоксальної кухні радянському плавлені сирки «Дружба»? Та й у сучасному Ізраїлі такий салат готують тільки наші колишні співвітчизники. Причому той рецепт, який зберігався впродовж десятиліть без змін (майонез, плавлений сирок, часник) сьогодні вже модифікувався і перетворився на декілька варіацій на основну тему: туди додають терту моркву, зелень, маринований огірок, гриби, копчену курку, а замість плавленого сирка беруть твердий російський сир. Але розповімо про все по-порядку.

Рецепт базовий. «Єврейський салат», як він є

Повернемося до витоків і за 10 хвилин приготуємо страву, яка вважається традиційним.

Чотири плавлених сирка і чотири зубчики часнику натремо на тертці. Можна припустити інгредієнти через гратчастий прес ковганки. Додамо пару ложок майонезу, присолити, поперчити і змішати.

Тепер можна скачати з маси кульки і запанірувати їх у порошку паприки або куркуми, в кунжутним насіння, в рубаною зелені.

Цим салатом фарширують помідори.

Також «Єврейський салат» намазують на канапе або грінки.

Можна нанизати кульки на шпажки разом з маринованими грибочками, корнішонами, болгарським перцем, шматочками порізаної кубиками ковбаси.

Рецепт другий – найбільш поширений

До названих інгредієнтів додаємо натерті на дрібній тертці варені яйця. Кількість кожен вибирає за смаком. Зазвичай на чотири сирка беруть від двох до чотирьох яєць. Можна збільшити на пару ложок кількість майонезу – головне, щоб салат не ставав занадто вологим. Інакше не вийдуть кульки (будуть розповзатися по тарілці). Все інше повторюємо як в базовому рецепті.

Рецепт третій. З твердим сиром і морквою

Дві сирі морквини дрібно натираємо на тертці. Два плавлених сирка також натираємо. 100 грамів сиру твердого сорту («Російський», «Голландський» – значення не має) теж відправляємо на дрібну тертку. Два варені яйця готуємо тим же способом. Змішуємо все з майонезом і подрібненим часником (як в базовому рецепті). Страва готова. Можна подавати.

Варіантом цього рецепту може стати ще два. До отриманої маси рекомендується додати подрібнену копчену курку або стакан відвареного круглого рису. Такі прості салати на швидку руку готуються всього на десять-п’ятнадцять хвилин довше. Але вони будуть набагато ситніше, ніж блюдо, приготоване за базовим рецептом.

Далі будуть запропоновані салати нові. Хоч вони і носять схожу назву, але вже зовсім мало спільного мають з найпершим описаним рецептом.

Рецепт четвертий. «Єврейський салат» з кабачками

Два кабачка потрібно порізати кружальцями і обсмажити, запанірувати в підсоленій борошні.

Скласти порціями на чотири тарілки. Помідор свіжий теж порізати кружальцями, покласти поверх кабачків. 200 грамів дрібно натертого сиру змішати з двома ложками майонезу і двома-трьома часточками подрібненого часнику. Часниково-сирну суміш розподілити поверх помідорних гуртків. Закуска готова.

Рецепт п’ятий. «Єврейський салат» з копченою куркою і солодким перцем

Можна взяти копчене куряче філе, грудку або цілу курку. Курячу грудку або цільну тушку доведеться, попередньо повозившись, очистити від шкурок і кісток. Філе ж знадобиться просто порізати брусочками. Два великих перцю (болгарських, солодких, червоних) теж підготувати, очистивши від насіння, і порізати на тонкі бруски. Відкрити баночку хрону з буряком, взяти звідти пару ложок вмісту і змішати з двома ложками жирного майонезу. Подрібнити пару гілочок петрушки і зубок часнику-додати їх у соус і все перемішати. Закуску можна подавати на стіл.