Смородина, як червона, так і чорна, – прекрасна, кохана багатьма ягода. З неї роблять дуже смачні компоти, желе, соки, мармелади. Однак багато сходяться на думці, що особливо ця ягода хороша в вареннях, джеми і повидло. Готувати їх, як не дивно, надзвичайно просто – приготування такого джему може осилити навіть молода, недосвідчена господиня, причому, впорається із завданням на відмінно. При цьому варто згадати, що такі ласощі, безсумнівно, приносить величезну користь людському організму: наприклад, джем з червоної смородини, як і сама ягода, містить велику кількість вітамінів C, B1, P, PP, а також каротину. Це робить такі ласощі незамінним помічником у зміцненні імунітету, особливо в холодну пору року.

Отже, розглянемо рецепт приготування даного смачних ласощів.

Рецепт: джем з червоної смородини

Для приготування страви вам знадобиться кілограм смородини червоної, півтора кілограма цукру, вода в кількості чотирьохсот мілілітрів.

Для початку потрібно взяти друшляк. Він не повинен бути пластиковим, краще всього використовувати металевий. У нього необхідно покласти ягоди червоної смородини, до цього очищені від листочків, гілочок і живців. Ягоди потрібно гарненько промити холодною водою.

Воду необхідно розігріти в широкій каструльці, після чого помістити в неї друшляк з ягодами приблизно на п’ять хвилин. Це необхідно для того, щоб вони пробланшировать.

Після цього червону смородину висипають з друшляка в емальовану каструлю, в якій тиснуть їх товкачем (за відсутністю оного можна використовувати звичайну столову ложку). В одержану суміш висипають весь заготовлений цукор, після чого заливають водою.

Каструльку із заготівлею слід поставити на слабкий вогонь, а потім постійно помішувати. Суміш повинна Уваров приблизно в два рази таким чином, щоб у результаті не залишитися рідкою.

Банки, призначені для зберігання джему, необхідно підготувати такий спосіб: вимити їх, нагріти над парою, після чого висушити. У ці банки поміщається ще гарячий джем з червоної смородини, а потім банки закриваються кришками, призначеними для закочування і також підготовленими.

можна забувати простерилізувати банки: стерилізація п’ятисот мілілітрів повинна займати десять хвилин, а тисячі – п’ятнадцять. Далі банки закочуються.

Джем з червоної смородини готовий. Щоб у ході зберігання до зимового часу з баночками і самим ласощами не сталося нічого непоправного, зберігати їх потрібно теж правильно: у сухому, прохолодному приміщенні (ідеально підійде підвал або ж, за браком його, засклений балкон).

Джем з чорної смородини готується за подібним же рецептом, тільки цукру береться два кілограми з розрахунку на кілограм смородини.

При приготуванні подібних ласощів одне з головних завдань – правильно підготувати ягоди, і не варто цим нехтувати. Джем вийде ніжним і м’яким тільки в тому випадку, якщо смородина (як червона, так і чорна) буде ідеально зрілої – сильно недозрілі ягоди будуть гірше проварюють і давитися, а також додадуть зайву кислинку, зіпсовані і перестиглі навпаки сильно перетравляться і можуть надати страві непотрібний присмак. Ідеальний варіант – міцні і трошки недостиглі ягоди.

Ще одна порада господиням на замітку: якщо у ваші плани не входить довге зберігання джему, і ви збираєтеся подати його на стіл майже відразу, вам варто просто розкласти його в чисті баночки і не закочувати.

Джем із смородини – дійсно дуже смачні ласощі. Його вживають в їжу з чаєм, намазуючи на хліб або здобу, деякі їдять вприкуску з чаєм. Багато хто говорить, що смачним отримує і сам чай, якщо додати в нього джем замість цукру – оригінальний смак і корисність напою сподобається багатьом.

Головне – робити блюдо з любов’ю, і тоді воно обов’язково вийде смачним і принесе чимало приємного вашим домочадцям і гостям.