Споконвіку слов’янські народи воліли вживати в їжу журавлів, качок, куріпок, домашню птицю, що найцікавіше – традиційно прийнято готувати цілу тушку, щоб подати до столу. Сьогодні ми розглянемо декілька рецептів приготування птиці, це буде курка в духовці на банці, а також курочка в пакеті для смаження, з хрусткою скоринкою.

Курка в духовці на банці

Цей рецепт передається з покоління в покоління, він є практично в будь-якій кулінарній книзі досвідченої господині, оскільки дане блюдо – вище всяких похвал. Соковите, ароматне, м’яке м’ясо курки стає таким завдяки тому, що сама пташка смажиться на банці. Курка в духовці на банці вийде абсолютно дивовижної, якщо приправити маринад самими улюбленими спеціями. Отже, сам перейдемо до самого рецепту. Нам знадобиться ціла курочка або курча, майонез, декілька зубчиків часнику, сіль, перець, спеції, горошинки запашного перцю і кілька лаврових листків.

Ми беремо нашу курочку і гарненько моєму під струменем проточної води, після чого даємо воді стекти і сушимо тушку за допомогою паперових серветок. Дрібно рубаємо часточки свіжого часничку або пропускаємо через чеснокодавку. Змішуємо майонез, часничок, сіль і мелений перець в окремій мисочці і ретельно натираємо нашу курячу тушку всередині і зовні даної сумішшю, залишаємо її маринуватися мінімум на півгодини. Якщо дати м’ясу добре ввібрати в себе маринад, то м’ясо вийде в рази соковитіше і м’якше.

Тепер беремо 700-грамову скляну банку, яка повинна бути у будь-якої господині де-небудь на антресолях. Уважно оглядаємо баночку, на ній не повинно бути тріщин, пузирики, сколів, оскільки банку при наявності пошкоджень може запросто тріснути від високої температури, і вийде у нас на вечерю не курка в духовці з скоринкою, а курка в духовці зі склом.

Отже, ми переконалися, що банку ідеально підходить для приготування страви, наливаємо в неї води на третину об’єму, кидаємо туди помитий лавровий листок і кілька горошин перцю. Тепер насаживаем нашу курячу тушку зверху на банку, а щоб ніжки і крильця не стовбурчилися в різні боки, пов’язуємо з нитками. Наша курка виглядає компактно і готова до запіканню! Залишилося тільки взяти сковорідку, налити туди трохи води, щоб жир не горів, поставити в неї нашу курку на банку і забути про неї години на півтори, поки та смажиться в духовці. Важливий момент – духовку гріти не потрібно, вона повинна бути холодною, коли ми ставимо в неї курочку.

Отже, наша курка в духовці на банці готова! Це блюдо серйозно відрізняється від курки, приготованої звичайним способом. Не вірите? Перевірте самі!

Курка в духовці в пакеті

По-іншому це блюдо називається “курка в рукаві”, тому що ми використовуємо рукав для запікання. Він продається в будь-якому продуктовому гіпермаркеті, там же, де і харчова фольга, плівка. Отже, нам знадобиться кілька картоплин, цибуля, морква, солодкий перець, спеції і курка. Можна взяти курячі стегенця, вони вийдуть соковитіше, але якщо вам потрібно приготувати саме курку цілком, то не біда – завдяки пару і варінні у власному соку ціла тушка вийде теж дуже смачною. Для маринаду знадобиться стандартний набір: майонез, часник, спеції, сіль, перець. Все це змішуємо і гарненько натираємо нашу тушку, даємо їй постояти хвилин 20 для якісної просочення.

Тепер найцікавіше і найпростіше. Беремо всі овочі, чистимо, крупно ріжемо в довільній формі, хоч зірки вирізуйте з картоплі. Кидаємо все це в рукав для запікання, зверху кладемо курочку і зав’язуємо пакет з обох сторін. Нас вже повинна чекати розігріта духовка. Поміщаємо туди пакет, залишаємо смажитися на 40 хвилин. Через цей час надрізаємо зверху пакет і розправляємо його злегка, щоб вийшла корочка, хрустка і рум’яна. Готово! Подаємо з овочами, які варилися в пакеті разом з куркою.