Баранина завжди була улюбленим м’ясом народів Сходу, саме там вирощувалися знамениті молочні ягнята. М’ясо молодих ягнят вважається найсмачнішим, воно має світло-червоний колір і білий, пружний жир.

Трохи інформації

Існують наступні види баранини: це м’ясо молочного ягняти (у віці до восьми тижнів), яке вважається найсмачнішим і прирівнюється до делікатесу; м’ясо молодого баранчика (у віці від трьох місяців до одного року). Бараниною вважається також м’ясо овець або баранів, що мають вік більше одного року.

Корисні властивості

Баранина має багато корисних властивостей, в ній міститься в три рази менше жиру, ніж у свинині, з цієї причини відварна баранина включають в дієтичне харчування. Крім того, даний вид м’яса не містить холестерину, покращує роботу підшлункової залози і перешкоджає виникненню атеросклерозу.

Застосування баранини в кулінарії

Приготування баранини багато в чому залежить від кулінарних традицій країни. Наприклад, на Сході це м’ясо тушкують з фініками і варять, у середземноморській кухні в страви з баранини додають оливкове масло, томати і вино, а північні народи часто готують таку страву як баранина тушкована (з картоплею та іншими овочами).

Слід зазначити, що до баранини відмінно підходять такі приправи як орегано, чебрець і майоран. Майоран пом’якшує смак баранячого жиру. Якщо вам неприємний смак баранячого жиру, то ви можете просто видалити його.

Баранина тушкована з картоплею є одним з найпростіших страв, які можна зробити з цього виду м’яса. Приготування даного страви не забере у вас багато часу і різноманітить ваш сімейний раціон.

Отже, представляємо вашій увазі рецепт: баранина тушкована з картоплею і овочами.

Для приготування цієї страви нам необхідні наступні інгредієнти: 130 грам баранини, 15 грам баранячого жиру, одна цибулина, одна морква, 25 грам томатної пасти або два томата, 200 грам картоплі і пучок зелені кропу або петрушки, перець і сіль.

Увага: кількість інгредієнтів в даному рецепті розраховане на одну порцію.

Приготування: баранину наріжте невеликими шматочками, посоліть і поперчіть. Моркву наріжте кубиками, а цибулю півкільцями. Далі в глибокій сковороді розтопіть баранячий жир і обсмажте на ньому цибулю, моркву і кубики баранини. Додайте томатну пасту або порізані томати, залийте водою, накрийте кришкою і тушкуйте м’ясо близько 25 хвилин.

Далі додайте картоплю, посоліть і поперчіть його, і продовжите гасіння м’яса і овочів до їх повної готовності. По завершенні процесу приготування посипте м’ясо дрібно порізаною зеленню.

Баранина тушкована з картоплею і овочами подається з червоним вином.

Наступне блюдо має таке ж просте приготування, як і попереднє.

Дивовижна баранина тушкована (з чорносливом)

Інгредієнти страви: 130 грам м’яса баранини, 35 грам чорносливу без кісточок, один ріпчасту цибулю, 20 грам томатної пасти або два томату , 15 грам баранячого жиру, перець, сіль і зелень. Приготуйте соус з 5 грамів цукру, 8 грамів 6%-го оцту і щіпки гвоздики і кориці.

Увага: кількість інгредієнтів в даному рецепті розраховане на одну порцію. Страва буде готове вже через півгодини!

Приготування: наріжте баранину на невеликі шматочки, посоліть. У глибокій сковороді розтопіть баранячий жир, додайте м’ясо, дрібно порізану цибулю, томатну пасту і тушкуйте м’ясо протягом півгодини.

Потім додайте заздалегідь вимитий чорнослив без кісточок, соус, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте м’ясо. За 10 хвилин до закінчення тушкування додайте чорнослив, соус і тушкуйте м’ясо до його повної готовності. Подавайте блюдо з дрібно порізаною зеленню.

Як ви самі переконалися, приготування таких страв як баранина з картоплею і овочами, а також з чорносливом не забере у вас багато часу, але значно різноманітить ваш сімейний раціон і перетворить ваш звичайний вечеря в святковий.

Приємного вам апетиту!