З яловичини можна приготувати велику кількість страв, як на святковий стіл, так і на повсякденний.

Вона може бути і смажена, і парена, і тушкована, і просто варена. Різноманітність страв дуже велике, так само як і користь. Наведу деякі рецепти страв з яловичини.

Але, перш ніж почати розмову про рецепти, дуже хочеться уточнити, наскільки корисний цей продукт. Споконвіку яловичину вважали пісним м’ясом. А, особливо, враховуючи, скільки в ній користі, можна сміливо назвати яловичину дієтичним блюдом, поряд з куркою. Адже яловичина в порівнянні з куркою, містить набагато більше цинку і заліза. При цьому частка жирів на 100гр продукту в яловичині менше, ніж в курці.

Але повернемося до рецептів. Існують різні прості страви з яловичини. Для того щоб зберегти якомога більше вітамінів, яловичину краще відварити. Для цього потрібно промити м’ясо, нарізати на шматки і залити киплячою водою, так щоб вода лише трохи прикривала м’ясо. Потім продовжити варити до готовності на дуже слабкому вогні.

Якщо ж ви віддаєте перевагу більш цікаві рецепти страв з яловичини, то вашу увагу напевно привернуть смажені страви. Яловичину можна смажити і великими шматками і дрібними. Різниця лише в тому, що крупно посмажені шматки яловичини можна використовувати тільки для гарячих страв. А ось дрібно обсмажені ще й на закуски і салати.

Тепер розглянемо безпосередньо рецепти страв з яловичини. Дуже смачні страви з яловичини можна приготувати в горщиках.

Рецепт 1

Вам буде потрібно: яловичина – 150гр, гриби (свіжі або сухі) – 20гр, картопля – 150гр, топлене сало – 10гр, цибуля – 50гр, сметана – 20гр.

Приготування:

М’ясо промити, очистити від жив і нарізати на невеликі шматочки. В один горщик приблизно 3-5 шматочків м’яса. Розрахувавши кількість порцій, і нарізавши потрібну кількість м’яса, обсмажте його з цибулею на сковороді. Гриби відварити і нарізати. У горщик укладають м’ясо, гриби, нарізану картоплю і сало. Залити які залишилися від варіння грибів бульйоном і закрити кришкою, тушкувати в духовці до готовності. За 5-8 хвилин до готовності додати сметану. Виходить дуже смачно.

Рецепт 2

Необхідні продукти:

Для фаршу: 0,5 кг яловичини, 0,1 кг шпику, цибуля – 2шт, молоко – 50гр, борошно – 30гр, жир – 50гр, перець, сіль (за смаком).

Для соусу: бульйон – 200гр, сметана – 200гр, масло вершкове – 30гр, томатна паста – 10гр, борошно – 30гр, сухе вино – 50гр, сіль, часник.

На гарнір: картопля – 500гр, морква – 200гр, зелений горошок – 100гр, цибуля – 2шт, маргарин – 100гр, сіль за смаком.

Для тіста: борошно – 200гр, 1 яйце, маргарин – 15гр, 1 яйце, цукровий пісок – 10гр, сіль.

Приготування:

Для початку, зробимо фарш, для цього м’ясо слід пропустити через м’ясорубку разом з шпиком. Одержаний фарш потрібно як слід перемішати і зробити з нього биточки. Потім ці битки обваляти в борошні й обсмажити.

Далі робимо соус. Потрібно обсмажити борошно (масла не додавати, смажити на сухій сковороді). Після того, як мука трохи охолоне, змішати її з маслом. Сметану закип’ятити і додати в неї борошно з маслом. Отриману суміш розбавити бульйоном, посолити, поперчити і варити на слабкому вогні близько 5 хвилин. Потім соус слід процідити.

Наступним етапом буде приготування гарніру. Для нього потрібно почистити картоплю, моркву та цибулю. Картоплю і моркву нарізати у вигляді кубиків. Цибулю покришити соломкою. Всі інгредієнти обсмажити окремо, а потім з’єднати всі разом і додати горошок.

А тепер приступаємо до основного приготування страви. У горщики укладаємо овочі, потім кладемо биточки. На биточки зверху потрібно покласти знову шар овочів і залити соусом. На завершальному етапі додати подрібнений часник і сухе вино (вино попередньо потрібно прокип’ятити).

Замажте горщики тестом і готуйте в духовці протягом 20 хвилин.

Цей рецепт вимагає витратити на нього певний час , але результат вас приємно здивує.

Перелічити всі рецепти страв з яловичини неможливо. Але якщо ви додасте до приготування любов і фантазію, ви зможете придумувати рецепти самостійно.