Буряк відома смаковими і лікувальними властивостями. Ще з давнини її використовували для лікування лихоманки, недокрів’я, злоякісних виразок і інших «шкідливих» хвороб. У наш час буряк також має заслужену популярність в народній медицині, вона впливає позитивним чином на кровотворення і на обмін речовин, тому що в ній міститься «скарб» вітамінів і корисних речовин. Буряк варений виділяється серед інших овочів важливою властивістю – вона зберігає всі свої корисні якості.

Буряк варена, пересмажена, запечена – варіантів безліч, ще більше варіантів страв з буряка, незмінно одне – буряк смачна і корисна. У буряках містяться вітаміни групи В, РР, С, А. Мікроелементи і речовини: йод, магній, кальцій, калій, залізо, кобальт, бетаїн, фосфор, мідь. Коренеплід містить біофлавоноїди (антиоксиданти), клітковину і пектинові волокна. Буряковим соком виводять токсини з організму, сприяє він і запобіганню появи і росту ракових клітин. Якщо ви страждаєте ожирінням 1-3 ступеня, то буряк допомагає позбутися організму від зайвої рідини, благотворно впливає на функції кишечнику. При хворобах серця вона сприяє утворенню в крові гемоглобіну, запобігає анемії та лейкемію. Фолієва кислота омолоджує організм на клітинному рівні – весь цей багатий спектр містить в собі і сира, і варений буряк .

Рецепт салату з цього чудового овочу знає кожна господиня – це вінегрет. У російській кухні для класичного вінегрету використовується: буряк варений, солоні огірочки, ріпчасту або зелену цибулю, квашена капуста, варена квасоля або зелений горошок, картопля і морква. Заправляється майонезом або соняшниковою олією, хоча в старовину заправку робили з використанням масла, гірчиці і оцту. Для приготування салату беремо три великих буряка, три середнього розміру солоних огірка, три великих картоплі, три морквини, триста грам солодкої квашеної капусти, зелений горошок (в банку), середнього розміру червону цибулину, перець, сіль, оливкова або інше рослинне масло. Буряк, морква, картопля добре промити, покласти в каструлю і залити водою. Після того, як вода закипить, варимо ще деякий час і перевіряємо на готовність (проткнути ножем або виделкою). Овочі очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками, цибулю ріжемо дрібно, огірки так само нарізаємо, як і овочі. Квашену капусту потрібно злегка віджати від соку. Першою викладається буряк варений, яка відразу заправляється маслом, щоб не відбулося фарбування інших інгредієнтів буряковим соком. Далі з’єднуємо інші овочі і заправляємо невеликою кількістю масла, додаємо сіль і приправи за смаком.

Страви з вареного буряка різноманітні, головне правило – заздалегідь відварити овоч, так як вариться він близько 45 хвилин. Після того як відварили буряк, можна приготувати різноманітні варіанти салатів, які, безсумнівно, сподобаються вашим гостям. Бурякові «рейтинги» очолюють: вінегрет, оселедець під шубою, борщ, салат з буряка з волоськими горіхами і чорносливом і безліч інших.

Для тих, хто дотримувався бурякової дієти, не секрет, що цей овоч багатий вмістом бетаїну, який знаходиться в червоній м’якоті і сприяє активному спалюванню жиру. Бетаїн – липотропний агент, який окисляє жирові клітини, стоншуючи їх. Це ще не все, в «чарівної» буряку міститься куркумін, який діє як потужний антиоксидант, який не дозволяє утворюватися новим жировим клітинам. Такий потужний подвійний ефект – спалювання жиру і контроль над утворенням нових жирових клітин.

Висновок однозначний, буряк – чудовий і корисний продукт, який крім різноманітності корисних властивостей, які надають позитивний вплив на організм в цілому, корисний при боротьбі з зайвою вагою.