Брюссельська капуста здивує вас своїми смаковими якостями, принесе користь здоров’ю і допоможе приготувати різноманітні страви.

На всій земній кулі ви не зустрінете в своєму первозданному, дикому вигляді брюссельської капусти, тому що це джерело вітамінів і мікроелементів штучно створений селекціонерами. Вона предсталяет собою маленькі качанчікі, зовні дуже нагадують звичайну білокачанну капусту.

У 100 г цього продукту міститься білок (4 г); вуглеводи (9 г); клітковина (1г); зола (1,2 г); та вода (86 г). У такій маленькій капусті зосереджені найцінніші вітаміни групи В, вітамін С. У великій кількості представлені мікро-і макроелементів: калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, йод, марганець, цинк, мідь і багато інших. Найцінніші амінокислоти також містить брюссельська капуста. Рецепти, про які піде мова далі, допоможуть створити з цього продукту повноцінний обід або вечерю. До того ж цей овоч можна сміливо вживати, не переживаючи про фігуру.

Для тих, хто бажає схуднути або просто стежить за своїми споживаними калоріями, зауважимо, що в середньому 43 ккал/100 г містить брюссельська капуста. Рецепти її приготування прості, а страви виходять корисними і смачними. Цей маленький овоч не тільки є дієтичним, але і дуже корисний при недугах серцево-судинної системи.

Рецепти із брюссельської капусти, про які ми розповімо, досить прості, і кожна хозяка зможе приготувати по них смачну страву. Якщо людина страждає на ішемічну хворобу серця, анемією, атеросклерозом, цукровим діабетом, астмою, туберкульозом, то йому просто необхідно включати в свій раціон цей продукт. Звичайно ж, не завадить його включити в раціон і для профілактики цих станів. Так що візьміть на замітку!

Брюссельська капуста. Рецепти приготування

Капуста з кедровим горіхом

Це елегантне страва може замінити вам цілу вечерю.

Інгредієнти (8 порцій):

  • 220 г сиров’ялені бекону (нарізка);
  • 65 г вершкового масла;
  • 2/3 ст. кедрових горішків;
  • 1 кг брюссельської капусти (видаліть серцевину і наріжте);
  • цибуля зелена (дрібно нарізаний);
  • перець мелений і сіль.

    Приготування

    1) Обсмажити бекон до золотисто кольору. Більшу частину жиру зі сковороди злити. Бекон дрібно нарізати.

    2) Масло розтопити, потім обсмажити кедрові горіхи. Додаємо брюссельську капусту, стебла цибулі та приправи на свій смак. Тушкуємо на помірному вогні, поки качанчікі не стануть м’якими – приблизно 15 хвилин. Перед тим як подати, прикрашаємо шматочками бекону.

    Фрикадельки з брюссельською капустою

    Інгредієнти:

  • 1/2 кг будь-якого фаршу;
  • 450 г брюссельської капусти;
  • 150 г моркви;
  • 140 г цибулі;
  • рослинне масло, за смаком перець, сіль.
  • Приготування

    Дрібно наріжте цибулю, моркву натріть на середній тертці. Фарш потрібно посолити, додати перець і перемішати. Зробіть маленькі фрикадельки. Обсмажте цибулю, потім додайте моркву і продовжуйте обсмажувати. Відразу ж після того, як додали моркву, кладіть фрикадельки і обсмажуйте 20 хвилин. “Скільки варити брюссельську капусту?” – Даним питанням задається велике число кулінарів. Овоч слід варити в підсоленій воді близько 10 хвилин. Додаємо капусту до фрикадельок і обсмажуємо 5 хвилин.

    Брюссельська капуста з курячими шлуночками

    Інгредієнти:

  • 0,5 кг курячих шлунків;
  • 0,5 кг брюссельської капусти;
  • рослинне масло;
  • трави і спеції за смаком;
  • маслини для декору.
  • Приготування

    Шлуночки попередньо вимити, очистити і викласти в чисту ємність (каструля або сковорода), влити туди трохи води, додати масло і тушкувати. Коли рідина майже википить, додати рослинне масло і згасити ще трохи. Покласти брюссельську капусту і все разом обсмажити. За смаком додати спеції і довести до готовності.

    За кілька хвилин до кінця приготування додати кріп (рубаний). Перед подачею прикрасити петрушкою і додати маслини.

    Дуже корисним і легким продуктом вважається брюссельська капуста. Рецепти, про які було розказано, не викличуть труднощів при приготуванні. Смачного!