З появою в наших будинках автоматичних хлебопечей перед багатьма щасливими власниками цього чудо-приладу постав вибір, якому саме хлібу віддати перевагу – з цільнозерновий борошна або з продукту вищого гатунку. Безумовно, білий хліб з хрусткою скоринкою виглядає набагато привабливіше, ніж коровай, в приготуванні якого основним інгредієнтом є борошно грубого помелу. Тим не менше, для тих, хто дбайливо ставиться до свого здоров’я, вибір абсолютно очевидний, так як давно відомо, що набагато корисніше і поживнішою так звана шпалерна борошно, яку зазвичай отримують з жита, вівса або пшениці.

До прикладу, в процесі перемелювання пшеничного зерна, вихід борошна сорту вищого складає всього лише 27%, в той час, коли вихід продукту грубого помелу – 96%, що є прямим доказом, що до її складу входить практично весь злак, включаючи оболонку, причому , відхід воістину мінімальний. Борошно грубого помелу володіє унікальною харчовою цінністю, завдяки вмісту в ній зародку – справжньому питательному джерелу, в складі якого є вітаміни, мінерали, незначна кількість жирів і, що найголовніше, що продовжує молодість, вітамін Е. Сірий відтінок борошні додають, що входять до її складу отрубяной частинки. Якщо порівнювати з білою, то борошно грубого помелу програє їй по схожості і легкості.

Мякиш не виходить таким пружним, та й піднімається хліб важче, ніж білий. Але за іншими показниками цільнозернові борошно значно випереджає інші сорти, судіть самі: вона містить в достатку мінеральні солі заліза, магнію, кальцію, фосфору, вітаміни В і Е, білкові речовини. Крім того, клітковину, яку повністю видаляють з борошна, що належить до вищого сорту. За існувала раніше думку, її вважали баластними марним речовиною і лише через роки, стало відомо про корисні властивості клітковини, яка входить до складу зернових оболонок. Злакові відрізняються від фруктів і овочів більш грубою клітковиною, але саме ця її особливість сприяє швидкому насиченню, проходячи через органи травлення, вона обволікає кишковий тракт і повністю очищає його від не засвоїли частинок. Борошно грубого помелу, таким чином, завдяки клітковині володіє абсорбуючим дією, природним шляхом з організму виводяться канцерогени, важкі метали, токсини. Крім того, в даний час доведено, що харчуванням для корисної мікрофлори кишечника також служить така незамінна клітковина.

Хліб грубого помелу давно і заслужено набув статусу дієтичного, його включають в свій раціон і бажають позбутися зайвої ваги.

Приступаючи до приготування хліба, необхідно звільнитися від поганих думок, неспроста, наші предки вважали це справжнім священнодійством. Хліб, справді, подібно живому організму, здатний відчувати чорний негатив і світлу ауру і це підтверджують люди, що випробували на собі, коли по одному і тому ж рецепту і з однаковими інгредієнтами, виходить невдала пряники, тільки тому, що до справи приступили з поганим настроєм. Значно відрізняється і хліб, приготовлений віруючими в монастирі з молитвами і, хоча в ньому немає ніякої здоби – смак такого короваю виходить незвичайним, варто тільки раз спробувати, і запам’ятається надовго.

Цільнозерновий хліб з борошна грубого помелу

  • пшеничне борошно – 450-500 г;
  • дріжджі (сухі швидкорозчинні) – 10-15 г;
  • рослинна олія – 35 г;
  • сіль – 50-60 г;
  • цукор – 20-25 г;
  • вода – 300 -400 р.
  • Режим випічки – звичайний.

    Хліб дієтичний з родзинками

  • грубого помелу борошно – 250 г;
  • борошно пшеничне – одна склянка (250 г);
  • масло рослинне – 35 г;
  • цукор – 30-45 г;
  • сіль – 10 г;
  • родзинки – близько ста грам;
  • вода – 300-450 г;
  • дріжджі сухі – 15 р.
  • Для того щоб родзинки добре перемішався в тесті, його перед завантаженням у хлебопечь рекомендується розпарити в окропі протягом 10-ти хвилин, воду злити і просушити сухофрукти за допомогою рушника.