Глінтвейн – в перекладі з німецької мови означає палаюче вино. Цей напій вважається класичним алкогольним гарячим напоєм у багатьох країнах – в Німеччині, Канаді та в скандинавських країнах. У Росії теж з часом навчилися робити глінтвейн, а вживають його виключно в холодну пору року за рахунок його зігріваючого ефекту. «Палаюче вино» зазвичай готується в святкові дні, наприклад, на Різдво чи Новий Рік. Також його вважають за краще пити на вуличних базарах, які влаштовують багато країн з великим розмахом. Напій має не тільки зігріваючу дію, але і противірусним ефектом. І все це завдяки великому вмісту корисних інгредієнтів – фруктам, родзинок, мигдалю, меду, каркаде і спецій.

Сьогодні можна випробувати безалкогольний глінтвейн, який рекомендований людям після інфекційних захворювань, а також тим, хто страждає психічним і фізичним виснаженням. Глінтвейн володіє успокаювающім дією, знімає втому і напруга. Варіант напою, що не містить алкоголю, сподобається багатьом дітям. Звичайний його готують на основі вина, а ось безалкогольний глінтвейн робиться з соку. До основи додаються різні інгредієнти, але, незважаючи на це, технологія приготування однакова. Розглянемо кілька рецептів:

– безалкогольний глінтвейн на основі журавлинного соку. Для цього візьмемо – 1 літр даного соку, шкірку двох апельсинів, один кухоль журавлини сушеної, трохи ванілі, гвоздики -10 штучок, мед – 4 ложки, трохи кориці і мускатних горіхів. Спосіб приготування: поставити грітися каструлю з журавлинним соком на плиту, потім покласти туди ваніль і мед. Трохи пізніше в каструлю додати гвоздику, цедру, журавлину сушену, корицю і мускатний горіх. Залишити на вогні до тих пір, поки глінтвейн не почне закипати. Після чого прибрати з вогню і розлити по келихах;

– наступний спосіб – безалкогольний глінтвейн із соком вишні або яблука. Для цього візьмемо – півлітра міцного чаю, по 150 міліграм яблучного і вишневого соку, одну палицю кориці, 50 грам цукру, гвоздику. Змішати в сотейнику або в каструлі всі продукти, поставити на вогонь і погріти протягом 10 хвилин. Доводити до кипіння глінтвейн не потрібно.

Отриманий напій процідити і розлити по склянках;

– для іншого варіанту необхідно – 3 склянки соку – яблучного або виноградного, половина склянки води, 2 часточки кислого яблучка, цедра апельсина або лимона, 2 ложки родзинок, гвоздика, кориця, імбир і кардамон по щіпці, а також трохи меду. Як приготувати безалкогольний глінтвейн? Необхідно вилити в каструльку воду і сік, а потім поставити на невеликий вогонь. Як тільки вода почне нагріватися, потрібно додати всі інші інгредієнти. Доводити до кипіння не можна. Час приготування напою не повинно перевищувати 20 хвилин. Вимкнути газ і дати глінтвейну постояти під кришкою ще хвилин 15.

Технологія приготування абсолютно однакова, щоб напій вийшов смачніше, можна покласти на дно келихів (чашок, склянок) нарізані фрукти. У глінтвейн ще додають каркаде і імбир, які надають напою гарний відтінок і приємний смак.

Ми відповіли на питання, яке задають багато любителів незвичайного, смачного і корисного ласощі – як зробити глінтвейн. У кожному рецепті існують свої правила, ось і для приготування глінтвейну є свої секрети і закони. Перше – ніколи не готувати напій в алюмінієвій каструлі. Друге – не давати йому закипіти. Третє – глінтвейн після приготування повинен настоятися хоча б 5 хвилин.

Безалкогольний глінтвейн відмінно підходить в якості протизапального засобу, його можна вживати в зимові періоди, під час інфекційних періодів, коли є велика ймовірність простудитися. Напій багатий на вітаміни і його дуже люблять діти.