Страви з баклажанів смачні і корисні для здоров’я. У них міститься велика кількість мінералів – залізо, марганець, мідь, калій, натрій та інші. Фахівці відзначають, що біологічна активність цих речовин в баклажанах сприяє підтримці серцево-судинної системи, сечовивідних шляхів, кишечника, нирок, печінки і т.д.

Тим, хто любить баклажани, рецепти подобаються будь. Але є такі кулінарні пропозиції, від яких буквально «слинки течуть». Наприклад, баклажани запечені Рецепт приготування залежить від пристрастей господині і її родини. Хочемо з овочами запікаємо, хочемо – з м’ясом, хочемо – просто з сиром. З усіх переглянутих мною рецептів я зробила висновок, запечені баклажани смачні і красиві в будь-якому вигляді: кружечками, пластинками, надрізані уздовж або поперек. Ось наприклад, такий рецепт.

Плоди баклажанів помити й обсушити. Надрізати баклажанчікі поперек кружечками і розгорнути віялом. Обмазати кожен гурток зсередини майонезом із часником. Між ними прокласти колечка помідорів і шматочки твердого сиру. Загорнути у фольгу, запекти до готовності баклажанів.

Щоб приготувати смачні баклажани, рецепти можна придумати самої. Адже цей дивовижний овоч поєднується з різними продуктами.

А ось гурмани можуть спробувати баклажани з горіхами Рецепт дуже простий. Кружечки баклажанів обсмажити в олії, а зверху обмазати горіховою пастою, яку готують з 50 грамів волоських горіхів, зубчики часнику, трохи майонезу. Любителі рулетів загортають цю пасту в обсмажені баклажанні пластинки.

Нам допоможуть зберегти на весь рік баклажани рецепти домашніх заготовок. Їх особливість в тому, що готуються салати і закуски дуже швидко в порівнянні з іншими овочами.

Баклажани – рецепти салатів на зиму.

«З квасолею»

0,5 кілограмів квасолі промити і відварити до готовності. Підготувати овочі. 2 кілограми баклажанів вимити, очистити, нарізати кубиками. 0,5 кілограма моркви натерти на курпной тертці. 0,5 кілограма болгарського перцю очистити, нарізати соломкою. Викласти овочі в емальовану кастюлю, додати 0,5 літра рослинного масла, 150 грамів цукру, 50 грамів солі, 100 грамів 9% оцту, перемішати. Варити овочі двадцять хвилин, потім з’єднати з квасолею, додати три головки тертого часнику, варити ще десять хвилин. Скласти готовий салат у стерилізовані банки, закатати.

«Баклажани гострі»

5 кілограмів баклажанів помити, очистити, нарізати кубиками, відварити протягом трьох хвилин в 5 літрах киплячої води з додаванням 200 грамів солі і 0,5 літра оцту. Воду злити, баклажани викласти на друшляк. Після того, як стече вода, в киплячій олії на сковороді прокип’ятити шматочки протягом трьох хвилин, викласти в більшу миску. Гіркий перець (один – два стручки) перекрутити на м’ясорубці з часником (одна велика головка). Перемішати перець і часник з баклажанами і щільно вкласти в стерилізовані банки. Закатати.

«В томатному соусі з овочевим фаршем» – смачно, але варто потрудитися.

5,5 кілограмів баклажанів помити, видалити плодоніжки, нарізати кільцями товщиною 2 сантиметри. Ображей овочі в рослинній олії. Для фаршу 450 грамів моркви, 100 грамів білого кореня нарізати соломкою, згасити. 150 грамів цибулі нарізати кружечками, обсмажити в олії до золотистого кольору. Петрушку і кріп дрібно нарізати і змішати з підготовленими овочами – морквою, цибулею і білим конем. 800 грамів томатної пасти розвести 2 літрами води, додати 50 грамів цукру і 40 грамів солі, прокип’ятити. У підготовлені банки залити гарячий маринад до половини банки, влити гарячого рослинного масла одну ложку. Потім подумки розділити банку на три частини. Тепер треба укладати в банки спочатку баклажани, потім овочевий фарш, потім знову баклажани, не доповідаючи на два сантиметри до верху банки. Накрити кришками, стерилізувати (півлітрові банки – п’ятдесят хвилин, літрові – сімдесят хвилин), після чого закатати.