Котлети – це звичне блюдо, яке знайоме всім і всюди ще з дитинства. Примітно те, що в Європі, під котлетою мається на увазі тонкий шматочок м’яса на кістці, а не м’ясна зажарена коржик як на Русі. У кожної господині свій рецепт котлет. Як правило, котлети – це м’ясне блюдо. Їх готують з фаршу м’ясного, рибного, пташиного з різними добавками (хліб, картопля тощо).

Поширення принципів правильного харчування, вплив масових занять спортом та фітнесом внесло зміни і в приготування котлет. Зараз господині прагнуть використовувати більш здорові рецепти, вдобавок страви виходять більш різноманітними.

Все більше овочі замінюють м’ясні інгредієнти в приготуванні різних страв, що вносить різноманітність і користь.

Не менш смачними є овочеві котлети. Рецепт їх приготування не становить складності, а заміс овочевого фаршу відбувається таким же способом, як і при приготуванні м’ясних котлет. Відмінність полягає у використанні інших складових.

Як приготувати гарбузові овочеві котлети? Рецепт простий. Інгредієнти: власне гарбуз (близько півтора кілограмів), спеції (сіль, перець), цукор, манка, рослинне масло і яйця.

Спочатку необхідно очистити гарбуз від шкірки і нутрощів, а м’якоть нарізати шматками, щоб було зручно перекручувати на м’ясорубці або терти на крупній тертці. Після подрібнення гарбуза, в ту ж ємність додати два яйця (можна три), півсклянки манної крупи, дві-три столові ложки рослинної олії та спеції за смаком. Все ретельно змішати. Фарш для гарбузових котлет готовий. Сформувати котлети потрібного розміру, викласти акуратно на сковороді і підсмажити з обох боків до золотистої скоринки. Подавати такі котлети можна зі сметаною.

Для того щоб приготувати картопляні овочеві котлети, рецепт можна використовувати як котлет по-білоруськи, так і по-Яснополянській. Рецептура їх схожа, тільки в другому випадку до складу входить вершкове масло.

Для приготування картопляних котлет по-білоруськи знадобляться: картопля, яйця, борошно, ріпчасту цибулю і сухарі панірувальні. Фарш замішується з декількох картоплин, перетертих на крупній тертці або перекручених через м’ясорубку.

У картопля додається цибуля, дрібно порізаний або перекручений на м’ясорубці. Найкраще картопля і цибуля перекручувати разом. В отриманий картопляний фарш додаються яйця (зазвичай два), борошно, щоб з’явилася «клейкість» і котлети не розвалювалися на сковороді в процесі смаження. Спеції (сіль і перець) додають за смаком. Перед тим, як покласти сформовану котлету на сковороду, необхідно обваляти її в панірувальних сухарях. Обсмажувати її з двох боків до повної готовності. Подавати такі котлети можна з вершковим соусом або просто зі сметаною і зеленню.

Будь-яка господиня може придумати свої овочеві котлети. Рецепт такого блюда досить простий: головним моментом є замешивание овочевого фаршу. Потрібно пам’ятати про те, що фарш повинен бути досить щільним і клейким, щоб вийшли акуратні котлетки.

Постниеовочеві котлети – це відмінний варіант для тих, хто дотримується посту, а також для тих, хто дотримується принципів дієтичного харчування . У ці котлети не додають продукти тваринного походження, такі як яйця, вершкове масло і т.п. В іншому ж процес приготування такий же, як і простих овочевих котлет.

Кілька рецептів, як приготувати овочеві котлети, описаних вище, допоможуть вам урізноманітнити меню і зробити його ще більш корисним. Причому, овочеві котлети можуть бути приготовлені практично з усіх овочів, які ростуть на грядці. У сезон збору врожаю можна побалувати себе такими котлетами з свіжозібраних овочів.