Більше половини населення нашої планети поутру воліє пити ароматний напій, назва якого каву. Як підбадьоритися без чашечки цього чудодействен еліксиру? Дискусій про каву в наш час не злічити. Деякі люди стверджують, що напій повернув їх до життя, інші категорично проти кави. Щоб зрозуміти, через що весь сумбур, необхідно розглянути головну складову напою – кофеїн.

Перш за все, на організм людини впливає кількість випитої кави. За словами експертів, пара чашок напою в день – нормальна доза для здорової людини. Давайте поговоримо про позитивний вплив кави. Гормон серотонін у складі напою підвищує настрій. Кава добре справляється з депресіями різного роду.

Після сніданку деякі лікарі рекомендують випивати одну маленьку філіжанку міцної кави. Це сприяє підвищенню працездатності на 10%. Однак якщо випити напій на голодний шлунок, спостерігається протилежний ефект. Людина стає сонливою, розсіяним. Багато ліків від головного болю містять кофеїн. Випивши одну філіжанку кави, можна позбутися симптомів головного болю. Але якщо вжити 3-5 доз напою, ситуація лише погіршиться. Це пояснюється тим, що кава володіє судинозвужувальну ефектом. Таким чином, при правильному дозуванні кави може бути корисним. Ну а тепер про негативний вплив даного напою на організм людини.

При систематичному вживанні кави посилюється серцева активність, підвищується артеріальний тиск. Гіпертоніки – основна група ризику. Підбадьорливий ефект викликаний гормоном дофаміном, який при великій кількості може блокувати деякі рецептори головного мозку і привести до безсоння. Сильний сечогінний ефект згубно впливає на нирки людини. При постійному вживанні напою у великих обсягах порушується робота кишечника. Погано засвоюються корисні речовини. Кофеїн при регулярному вживанні викликає залежність.

Як бачите, напій 21-го століття – це не тільки бадьорий ранок і гарний настрій. Ось чому багато вчених наполягають на тому, щоб кофеїн був усунутий зі складу даного напою. Яким чином виготовили кава без кофеїну? Згідно з однією з легенд, на початку 20-го століття торгове судно йшло через Атлантику, навантажене мішками з зернами кави. Був шторм, у результаті якого вода потрапила на вантаж і намочила його. Прийшовши в порт призначення, моряки успішно продали товар, однак покупці не відчули аромату і ефекту бадьорості напою. Торговці не стали зневірятися і створили так званий «декофеїнізований» вид напою. Тобто вийшов каву без кофеїну.

На даний момент такого роду напій виготовляють в промислових масштабах двома способами. Перший метод більш дешевий. Зерна заливають гарячою водою з додаванням хімічного розчину на основі оцтової кислоти.

Таким чином поглинається кофеїн. Через вісім годин цим розчином поливають зерна, щоб вони ввібрали аромат кави. Вміст кофеїну становит 1-5%. Другий метод передбачає додавання активованого вугілля. Повністю прибрати кофеїн не вдається. Однак такий напій можна вживати людям з підвищеним артеріальним тиском.

У наш час кава без кофеїну користується великою популярністю. Ще б пак, адже з’являється можливість відчути ідентичний смак натуральної кави без негативного впливу на організм. Ще одним напоєм, не впливає згубно на здоров’я, вважається популярний замінник кави – цикорій. Корінь цієї рослини володіє багатьма корисними властивостями. З його допомогою лікується діабет, захворювання шлунково-кишкового тракту і нирок, поліпшується травлення.

На закінчення можна сміливо сказати, що кофеїн в каві шкодить далеко не всім людям. При відсутності проблем з серцем і помірних дозах напій 21-го сторіччя цілком можна вживати, насолоджуючись його чудовим ароматом. Якщо у вас все-таки зі здоров’ям біда, але відмовитися від задоволення ви не в силах, пийте каву без кофеїну.