Аджика абхазька – це пекуча суміш, яка складається з гострого перцю, спецій, часнику і солі. Оригінальна приправа буває двох видів – з червоного і зеленого гострого перцю. Існує чимало її різновидів, які включають в себе різні види спецій, горіхів та свіжих трав. Традиційна абхазька аджика готується на плоскому камені шляхом повільного розтирання компонентів. У домашніх умовах приправу можна приготувати за допомогою блендера або м’ясорубки. Практично всі види аджики, які можна зустріти на полицях магазинів, нічого спільного зі справжньою приправою не мають. Аджика абхазька має дуже тонку консистенцію, схожу з вершковим маслом. Гострота і пекучість цієї приправи чудово стимулює апетит і допомагає впоратися зі всілякими
застудами.

Червона аджика по-абхазьки

Для приготування потрібно стручковий гострий перець червоного кольору, по 1 чайній ложці насіння кінзи, кропу, чаберу і базиліка. Потрібна також велика головка часнику, сіль і, при бажанні, горіхи. Червоний перець (свіжий або підв’ялений) потрібно очистити від плодоніжок і насіння, а потім розтерти разом зі спеціями і часником.

Зручніше за все це зробити в блендері, але можна скористатися і ступкою. Якщо залишити насіння перцю в приправі, то вони виділять ефірні масла, і аджика абхазька вийде набагато гостріше. У готову приправу для в’язкості можна додати подрібнений волоський горіх, а також свіжу зелень: кінзу, петрушку, базилік і кріп. Готову аджику зберігають у скляному посуді в прохолодному місці.

Зелена аджика

У цій приправі використовується гострий перець зеленого кольору, і переважають пряні свіжі трави. Перцю використовується трохи по відношенню до зелені, тому аджика виходить не така гостра, як червона. Для приготування потрібно взяти близько 500 гр різної зелені (базилік, чабер, м’ята, кінза, кріп), 300 гр зеленого гострого перцю, часник, сіль і сухі спеції. Спосіб приготування такий же, як і у аджики з червоного перцю. Цією приправою в Абхазії прийнято заправляти кисле молоко і подавати до різних сирів.

Суха аджика Аххила

Ця приправа є сумішшю пряних сухих трав, яку можна додавати в м’ясні та рибні страви, соління, соуси і маринади. Для її приготування знадобиться по чайній ложці насіння чабру, пажитника блакитного, базиліка, коріандру та кропу. У приправу додається також 50 гр червоного меленого перцю і сіль за смаком. На відміну від традиційної аджики, яка за консистенцією схожа на пасту, ця приправа виходить повністю сухий.

Усе насіння ретельно подрібнюють в кавомолці або ступці, потім додають мелений червоний перець і сіль. Суха аджика абхазька може бути доповнена часником, пропущеним через Часничниці. У цьому випадку аромат готової приправи збільшується багаторазово. Готувати приправу рекомендується в гумових рукавичках, оскільки при попаданні на шкіру перець може викликати сильне роздратування і навіть опік.

Аджику можна також заготовити на зиму. Для цього потрібно взяти 1,3 кг гострого стручкового перцю, 4-5 великих головок часнику, олія волоського горіха, одну
столову ложку солі, насіння кропу, коріандру і чаберу. З перцю видалити
насіння, а потім кілька разів перемолоти його в м’ясорубці до отримання
однорідної маси. Часник подрібнити Часничниці або блендером. З’єднати
часник, перець, мелені спеції, добре перемішати і ще раз пропустити через
м’ясорубку. Потім додають горіхове масло і сіль. Приправу викладають у
стерилізовані баночки і зберігають у темному прохолодному місці. Якщо в наявності немає
горіхового масла, його можна замінити просто волоськими горіхами. Треба взяти
приблизно 200 гр очищених горіхів, перемолоти їх у кавомолці або блендері і
додати в загальну суміш. Замінити горіхове масло можна будь-яким рослинним, але
смак приправи від цього значно погіршиться.