Традиційне визначення страви під назвою аджапсандал звучить як «блюдо овочеве, до складу якого входять баклажани і помідори, а також – іноді – перець, із спеціями і зеленню». Однак сухе визначення не дає уявлення про те, наскільки це блюдо смачно, які незвичайні аромати видає при приготуванні, і як важко його створити недосвідченому кулінару. Є десятки рецептів, які рекомендують, як можна створити цю страву, проте більшість з них настільки відійшли від оригіналу, що на Кавказі вважають, ніби вони не мають право називатися класичним аджапсандал. Так чи інакше, але сьогодні це чудове овочеву страву може спробувати приготувати кожен – у себе вдома і за власним смаком.

Наприклад, можна використовувати аджапсандал рецепт, який рекомендує взяти в якості інгредієнтів свинину (300 гр.), цибулю (1 гол.), баклажани, помідори, морква, картопля і солодкий болгарський перець (по 3 шт.). Деякі кулінари пропонують додатково взяти картоплю (2-3 шт.), Але це не обов’язково, чого не можна сказати про часник (2 зуб.), Свіжої зелені та спеціях. Для початку слід промити й нарізати невеликими кубиками, викласти на дно каструлі з товстим дном і обсмажити у великій кількості вершкового масла. Далі до м’яса буде додаватися цибулю (нарізану півкільцями), «соломку» моркви і дрібно нарізані помідори. Баклажани здатні передати страві свій гіркуватий сік, тому якісний аджапсандал рецепт пропонує ці овочі прокип’ятити заздалегідь протягом декількох хвилин, ретельно посоливши. Після того, як з баклажанів буде віджатий сік, їх можна нарізати на кубики і також відправити в каструлю, доповнивши шматочками солодкого перцю, видавленим часником і дрібно нарізаною зеленню. Останнім до страви додається картопля – після того, як він, нарізану кубиками, відправиться в каструлю, аджапсандал з м’ясом рецепт рекомендує протушкувати на вогні середньої інтенсивності протягом 30-40 хвилин. Приблизно в середині цього процесу в каструлю можна висипати приправи і спеції за смаком.

А цей варіант страви найбільш схожий на класичну версію аджапсандал – він особливо сподобається тим, хто не любить у стравах великої кількості інгредієнтів або ситного поєднання овочів і м’яса, як в першому рецепті. Необхідно взяти баклажани (2 шт.), Цибулю (1 гол.), Морква (1 шт.), Часник (3 зуб.), Солодкий перець і приправи. Основним інгредієнтом є баклажани, які, у випадку неправильної обробки можуть зіпсувати смак страви. Їх необхідно якісно підготувати: розрізати вздовж на чотири смужки, пересипати сіллю і прибрати в прохолодне місце на півгодини. У цей час можна зайнятися й іншими компонентами – півкільцями нарізати цибулю, брусочками – морква, видавити часник, після чого всі обсмажити на сковороді. Далі аджапсандал рецепт припускає з’єднання обсмажують маси з скибочками солодкого перцю, доведення її до готовності і перекладання на окрему страву. Позбавившись від гіркого соку баклажани вже можна нарізати кубиками і обсмажувати окремо, до придбання рівного золотистого кольору. Після цього він відправляється до інших овочів – готову страву залишиться тільки перемішати і присипати свіжої подрібненою зеленню.

Звичайно, ці рецепти не є класичними в строгому сенсі слова, тому кожен кулінар може доповнювати їх за власним смаком. Хтось додає різні сорти м’яса, а для когось аджапсандал рецепт не є повним, якщо в ньому немає, наприклад, стручкової квасолі або пекінської капусти. Крім того, і вживатися ця страва може зовсім по-різному – відмінним варіантом може бути його консервування на зиму, використання в якості салату (в охолодженому вигляді) або гарніру. Піджарка із свинини рецепт приготування страви аджапсандал, наприклад, використовує дуже вдало, так як це створює незвичайний ансамбль, що поєднується за смаком і доповнює один одного.