Відварити макарони або гречку? Посмажити м’ясо або рибу? Ось і весь невеликий асортимент страв, якими, як правило, пригощають господині свої сім’ї. І повірте, цього буде цілком достатньо, якщо на додачу до них буде йти смачна підлива!

Як готувати підливу з грибів

Ця смачна пісна підлива прекрасно підійде до будь каші. Щоб її приготувати, візьміть жменьку сушених грибів, добре їх промийте і на 6:00 залийте холодною водою. Потім їх потрібно відкинути на друшляк, а воду процідити кілька разів через марлю (щоб видалити частки бруду або піску). У цій же воді гриби потрібно варити до м’якого стану, а потім порізати подрібніше. Змішайте 3 ст.л. олії соняшникової з 30 г борошна. Коли вона трохи охолоне, розведіть її відваром із грибів і проваріть. Спассеруйте 1 дрібно посіченою цибулину, покладіть її в бульйон. Додайте туди гриби, посоліть і додайте за смаком перцю. У підливу можна додати трішки сметанки.

Як готувати підливу з телятини

300 г свіжої телятини потрібно порізати на невеликі шматочки і обсмажити до золотистого відтінку. Потім її потрібно покласти в каструлю, води налити стільки, щоб вона покрила телятину і проварити на повільному вогні. Одну цибулину порізати і трошки обсмажити, а потім додати до неї одну потерту моркву середнього розміру і ще обсмажити. Потім цей соус потрібно покласти до м’яса і варити його не менше години. Звичайно ж, потрібно додати в каструлю сіль, зелень, перець і приправи. Підлива виходить не дуже густа. Якщо ви любите погустіше, то потрібно згустити її за допомогою борошна (1 ст.л. змішати з такою ж кількістю води і швидко ввести в підливу).

Як готувати підливу гостру до макаронів

Ця пікантна підлива перетворить звичайні макарони у вельми апетитне блюдо. Отже, розігріваємо олію на сковорідці і обсмажуємо на ньому 500 г свино-яловичого фаршу. Коли трохи обсмажиться, додаємо туди ж 1 подрібнену цибулину і одну порізану кубиками морквину. Обсмажуємо 10 хвилин, потім додаємо ложку борошна, ложечку паприки, трохи солі і чорного перцю меленого. Потім по черзі вводимо ложку пасти томатної, ложку аджики (якщо любите гостре, то більшу, якщо ні – чайну), половинку порізаного соломкою болгарського перцю. Якщо мало рідини, можна додати води. Для додання пікантності потрібно не забути покласти в підливу часник, трохи рубаної зелені і приправу для м’яса.

Як готувати підливу з фруктів

Якщо ви чули, що підливи солодкими не бувають, то не вірте! Дуже смачну підливу можна приготувати з фруктів. Нею можна поливати сир, манну кашу, оладки або навіть рис. Півкіло яблук потрібно очистити від шкірки, порізати і обсмажити на вершковому маслі до м’якості. Потім додаємо до яблук 4 ложки цукру, 150 г будь-яких горіхів (можна замінити на мак або обсмажений кунжут), злегка солимо. Всю цю апетитну масу потрібно обсмажити, постійно помішуючи, і в підсумку вона стане як паста по консистенції. Обов’язково потрібно додати трохи каррі (особливість цієї підливи саме в поєднанні гострого і солодкого). Яблука в цьому рецепті можна замінити на інші фрукти – грушу, персики або сливи.

Як готувати підливу з тунця

Розділіть 200 г консервованого тунця на невеликі шматочки або розімніть їх виделкою. Додайте до нього 4 ложки майонезу, 3 ложки йогурту без фруктів, ложечку соку лимонного, ложку кетчупу, а також чверть ч.л. меленого чилі і трошки чорного перцю. Все це ретельно розмішується і охолоджується. Ця підлива виходить досить густий, тому її можна трохи розбавити маслом з баночки з тунцем.

Приготування підливи з хересом

Така підлива найбільше підійде до спагетті. Для її приготування 2 ложки оливкової оливи потрібно розігріти в каструльці і 5 хвилин прожарити на ньому дрібно порізані цибулю і морквину (по 1 шт.). Потім додати туди 1 порізаний помідорчик, три гілочки тимьяна, літр овочевого бульйону, 2 ложки пасти томатної, 200 мл. хересу сухого і 1 ложку соусу вурчестер. Довести суміш до кипіння, проварити хвилин 10, а потім процідити, відкинувши всі овочі. 25 г масла вершкового змішуємо з 3 ложками борошна до кремоподібного стану і акуратно вводимо його в проціджений соус. Можна додати трішки солі і гострого перцю.

E