Кресс-салат – городня культура, яка досить популярна серед власників дачних ділянок. І недарма, адже рослина має своєрідними смаковими якостями – має пряний, злегка гіркуватий смак, що робить його прекрасною основою для багатьох салатів і приправою для різноманітних м’ясних, рибних і перших страв. Цей салат здатний навіть найпростішу страву перетворити в кулінарний шедевр, поліпшити смак омлету, яєчні або вареної картоплі. Крес-салат – дієтичний продукт, який незамінний для тих, кому не вдається позбавитися від зайвої ваги.

Ще з давніх часів культура відома своїми дивними цілющими якостями. Стародавні римляни, єгиптяни та греки широко використовували це корисна рослина для лікування безлічі захворювань. Дотримуючись порад народної медицини, його необхідно вживати для підвищення апетиту, при хворобах органів травної системи, а також при недокрів’ї та підвищеному тиску. Це прекрасний засіб для подолання весняно-осіннього авітамінозу, оскільки в крес-салаті міститься сила-силенна корисних мікроелементів (магній, кальцій, йод, залізо, а також вітаміни групи В, С, А), які так необхідні для підтримки нормальної життєдіяльності. Більш того, сучасна медицина виявила в листі салату особливі речовини – індоли, які забезпечують цілісність структури кров’яних тілець, і тим самим у кілька разів знижують ризик онкології.
Однак необхідно врахувати, що його не варто вживати в їжу при кольках, дуоденіт або гастриті.

Салат-крес – відмінна культура для початківців городників, адже він абсолютно невибагливий до умов вирощування. Він скоростиглих і стійкий до низьких температур. Його з легкістю можна виростити навіть на підвіконні квартири.

В даному випадку ідеально підійдуть такі сорти як широколистий, кучерявий, звичайний або перцевий. Необхідно врахувати, що крес-салат на підвіконні необхідно вирощувати на північно-східній стороні, в сонячному місці, оскільки рослина погано переносить недолік освітлення – скидає частину листя і витягується. Температура в кімнаті не повинна перевищувати 12 С, інакше крес-салат буде викидати цветонос і втратить свої неповторні смакові якості.

Вам знадобиться грунтова суміш (наприклад, “Біогрунт”), якій необхідно заповнити ящик приблизно на 10 см і злегка її утрамбувати. При вирощуванні крес-салату у відкритому грунті краще висаджувати його на легких родючих грунтах з міжряддями від 20 до 40 см. Висівати рослину необхідно на глибину близько 1 см з розрахунку 2 г насіння на 10 см2 грунту. Таким чином, ви отримаєте присадкуваті рослини з великими листками.

Дивно, але крес-салат може обійтися і без землі. В якості наповнювача підійде льон, щільно укладені паперові рушники (серветки), марля або вата.

Перші сходи рослина дасть вже після закінчення 5-7 днів, а листочки з’являться приблизно на 2-й тиждень. Процес можна прискорити, забезпечивши цілодобове освітлення.

Рясний полив – це все, чого потребує крес-салат. Ніяких додаткових підживлень вносити не потрібно. Мінеральні добрива можна внести тільки лише після зрізу перших листя, щоб швидше отримати повторний урожай.

У домашніх умовах культуру можна вирощувати цілий рік, а в теплу пору року перемістити ящики з крес-салатом на лоджію або балкон. Однак найбільш підходящий час для висадки насіння – вересень або березень. Щоб постійно отримувати зелене листя, варто підсівати салат через кожні 15 днів. Розмножується рослина насінням, які дозріваю приблизно через 60 днів після того, як з’явилися перші паростки.

Вирощують крес-салат на підвіконні і радуйте себе і своїх домочадців свіжої та корисної зеленню!