Кожна господиня завжди має на кухні запас якихось круп, які зберігаються на поличках, в пакетах або в харчових контейнерах. І періодично все стикаються з такою неприємною проблемою, як харчова моль. Ця дрібна пакостніца може зіпсувати весь запас продуктів. І справа зовсім не в тому, що господиня недбайлива – личинки молі можна занести і з магазина в пакетах з крупами. Особливо небезпечні крупи, що продаються на вагу на ринку. Личинки молі можуть і не бути видимі оку, а поклавши заражений міллю пакетик в шафу, через деякий час запросто можна виявити, що всі продукти вже заражені її личинками.

Які вжити заходів, щоб прибрати цю напасть з кухні? Спочатку треба визначити, наскільки проблема розрослася, і перевірити крупи. Особливо улюблені міллю, як показує практика – вівсянка, борошно, рис та деякі трави. Харчова міль дуже живуча, і вивести її з кухні не просто, тому треба діяти швидко. Спочатку все ж бажано прийняти профілактичні заходи: перевіряти всі крупи, принесені додому, пересипати їх відразу ж у контейнери або банки з герметичною кришкою. Краю банок можна змащувати олією, щоб запобігти прониканню всередину молі. Якщо вже пізно і міль оселилася на кухню – треба діяти, не зволікаючи.

Якщо зараження поширилося на всі продукти – їх треба негайно викинути і продезінфікувати весь шафка. Нерозпечатані упаковки переглянути уважно на наявність личинок. Потім помити всі мильним розчином, прополоскати чистою водою, і висушити всі контейнери. Харчова міль може бути виявлена в самих затишних куточках, тому треба зазирнути в усі місця. Потім треба все продезінфікувати. Для цього можна скористатися розчином олії чайного дерева зі спиртом (2:1) плюс 1 склянку води або промити полки столовим оцтом. Залишити все відкритим до тих пір, поки не просохне і запах не вивітриться.

Після проведених заходів потрібно убезпечити себе надалі від цієї проблеми, щоб потім не мучиться питанням “Як позбутися від харчової молі?”. Перш за все, при покупці круп потрібно уважно переглядати пакети на наявність в них личинок. Не купувати крупи на вагу в сумнівних місцях. Купувати продукцію у перевіреного виробника, це дасть хоч невелику, але все ж гарантію, що продукт якісний.

Принісши додому пакети з крупами, відразу ж їх пересипати в банки, ще раз при цьому перевіривши, чи не завелася чи в них харчова моль. Як позбавитися від неї, ми вже знаємо, але краще не ризикувати своїми продуктами, часом і нервами. Кожен місяць проводити ревізію в шафах на предмет наявності личинок молі. Перевіряти всі продукти, дезінфікувати полки. Проблема в тому, що міль прекрасно плодиться в будь-який час року, ні холодом, ні спекою її не налякати. Вона навіть може витримувати досить низьку температуру і нагрівання до 60 градусів.

Щоб зрозуміти, що у вас завелася саме харчова моль, потрібно звернути увагу не її зовнішній вигляд: сірого кольору метелик і жовтуваті черв’ячки – її личинки. Позбутися від цієї напасті можуть допомогти і спеціальні засоби, принцип роботи яких заснований на залученні дорослої особини на запах. Потрапляючи на клейку поверхню, вона опиняється в пастці. Треба ще знати, що міль любить комфортні умови – тепло і вологу, і зовсім не переносить вентиляцію. Тому краще не створювати їй всі передумови для розмноження.

Якщо все ж моль завелася, але не в критичних розмірах, то можна спробувати позбутися від неї “бабусиними” методами. Крупа насипається на деко і прогрівається в духовці при температурі, що не перевищує 70 градусів. Потім її треба перебрати і просіяти. Можна ще виморожувати крупи в морозилці або взимку на балконі. На полицях шафки розкласти квітки лаванди – моль її не любить. Так само можна покласти туди кірки від апельсина або лимона.